Sernik z dodatkiem białej czekolady – pyszny, wilgotny

Świąteczny sernik

Sernik z dodatkiem białej czekolady – pyszny, wilgotny

Święta już tuż tuż. Jakiego ciasta nie może zabraknąć na naszym stole? Oczywiście sernika. Jak zawsze robię różne wersje. Dziś jeszcze przed świętami, na życzenie dzieci, sernik z dodatkiem białej czekolady. Prosty w przygotowaniu, wilgotny, pyszny. Kto się skusi na kawałek? A może przygotujecie właśnie taki sernik na święta?

Tutaj macie też inne przepisy na sernik:

Jak zrobić sernik z dodatkiem białej czekolady?

Przygotowanie takiego sernika jest naprawdę proste. Najważniejszą kwestią jest pieczenie w niskiej temperaturze i kąpieli wodnej. Szczegóły w przepisie.



Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości sera na sernik – polecam Wieluń Mój Ulubiony
  • 5 jajek M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 75 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g białej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

Do miski przekładamy cały ser. Dodajemy oba rodzaje cukru, żółtka, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy.

Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy je z resztą masy np. za pomocą łyżki.

Masę wylewamy do formy (u mnie tortownica 24 cm).

Sernik wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 165 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika. Zostawiamy tak na około 30 minut, potem uchylamy drzwiczki i studzimy dalej.

Sernik dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Sernik z białą czekoladą

Wpis we współpracy Wieluń Mój Ulubiony

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz