Sernik z dodatkiem białej czekolady – pyszny, wilgotny
Święta już tuż tuż. Jakiego ciasta nie może zabraknąć na naszym stole? Oczywiście sernika. Jak zawsze robię różne wersje. Dziś jeszcze przed świętami, na życzenie dzieci, sernik z dodatkiem białej czekolady. Prosty w przygotowaniu, wilgotny, pyszny. Kto się skusi na kawałek? A może przygotujecie właśnie taki sernik na święta?
Tutaj macie też inne przepisy na sernik:
- Sernik z mlekiem skondensowanym
- Waniliowy sernik pod kruszonką
- Sernik z prażonymi jabłkami
- Sernik na kremówce
Jak zrobić sernik z dodatkiem białej czekolady?
Przygotowanie takiego sernika jest naprawdę proste. Najważniejszą kwestią jest pieczenie w niskiej temperaturze i kąpieli wodnej. Szczegóły w przepisie.
- 1 kg dobrej jakości sera na sernik – polecam Wieluń Mój Ulubiony
- 5 jajek M
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 75 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika wkładamy małą foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Do miski przekładamy cały ser. Dodajemy oba rodzaje cukru, żółtka, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło i mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy je z resztą masy np. za pomocą łyżki.
Masę wylewamy do formy (u mnie tortownica 24 cm).
Sernik wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 165 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika. Zostawiamy tak na około 30 minut, potem uchylamy drzwiczki i studzimy dalej.
Sernik dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Wpis we współpracy Wieluń Mój Ulubiony