Pizza familijna – pizza na dużą blachę Pyszna pizza idealna na rodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze 😉 Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam.
Zobaczcie także pizzę klasyczną na przepis-kulinarny.pl
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 8 g suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody /Edit: Obecnie dodaję niepełną szkl wody, ciasto lepiej się wyrabia
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
*szkl 250 ml
Dodatki:
- pół papryki
- kilka plasterków kiełbasy żywieckiej
- mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam)
- 6 większych pieczarek
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 szczypty suszonej bazylii
Dodatkowo:
- duża blacha z piekarnika
- papier do pieczenia
- odrobina oleju
Ekologiczne warzywa, ser i inne dodatki do pizzy możecie znaleźć na stronie smakoszyk.pl
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól, słodką czerwoną paprykę, cukier, suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut.
Mam dla Ciebie jeszcze jeden sposób na bardzo szybkie i pyszne ciasto na pizze. Tutaj w sklepie Naturalnie Zdrowe znajdziesz gotową mieszankę na ciasto z mąki orkiszowej do wypieku pizzy.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy.
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy ze startym ząbkiem czosnku, szczyptą suszonej bazylii, łyżeczką oleju, całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty ser, następnie nakładamy półplasterki pieczarek, pokrojoną w paseczki lub drobniej czerwoną paprykę i plasterki kiełbasy. Całość znów obsypujemy serem. A na koniec całą pizze obsypujemy delikatnie suszoną bazylią.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec).
Smacznego
wow na pewno zrobię
Polecam 😀
Och aż ślinka cieknie! Rewelacja, na pewno spróbuje 🙂
Polecam 🙂
Pyszna pizza, idealne ciasto!polecam!!
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Pani Dario, jeśli kiedyś będzie taka możliwość, to proszę o zdjęcie pizzy, dodam do galerii „Czytelnicy pieką/gotują”.
Pozdrawiam
Witam,czy jeśli zostanie mi ciasto,mogę włożyć je do lodówki na noc by posłużyło na następny dzień? Jeśli tak, zapakować je w coś? Pozdrawiam ?
W lodówce nigdy nie zostawiałam. Mroziłam ciasto zaraz po wyrobieniu lub już po wyrośnięciu formowałam np. dwa spody do pizzy i te wkładałam do zamrażalnika.
Pizza wyszła wyśmienita mimo iż do ciast mam dwie lewe ręce ? Polecam
Cieszę się, że pizza z mojego przepisu się udała i tak smakowała 🙂 Dziękuję za odwiedziny i komentarz 🙂 Pozdrawiam
Właśnie wyciągnęłam z pieca, wyszło pycha! Zamiast kiełbasy dałam usmażoną pierś kurczaka pokrojoną w plasterki. Serdecznie polecam ?dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak ?
Cieszę się, że smakuje 😀
Zdjęcia można przesłać na maila matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem FB (profil slodkieokruszki)
Robiliśmy dziś na obiad. Pizza wyszła naprawdę fajna i faktycznie duża. Polecam przepis, bo rodzinka zadowolona.
Pizza pycha ,nawet dla takiej słabej piekarki ja ,szybka i prosta
Cieszę się, że smakowała 🙂
Czy z mokrych drożdzy też tak wyrosnie to ciasto? Ile g mokrych drożdzy trzeba byłoby użyć?
Proszę dodać 30 g. Wcześniej rozrabiamy je w ciepłej wodzie z cukrem.
Już nie raz robiłam. Super przepis. Tylko trzeba ciut dłużej wyrabiać ciasto. Ale proszę mi napisać czy to ciasto można mrozić?
Przyznam szczerze, że ja nie mrożę. Ale wiele osób tak robi. Można spróbować.
Pyszna i wspaniałą pizza polecam.
🙂
Polecam ten przepis . Jest świetny wyszło za pierwszym razem. Podoba mi się dodatek slodkieh papryki do ciasta
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Pizza była wyśmienita, ciasto rewelacja, napewno będę korzystać z tego przepisu ?
Cieszę się, że mój przepis się spodobał 🙂
Dziś robiłam czyszczenie lodówki i dodałam masę różnych dodatków na pizzę i to ciasto znów okazało się super. Najlepszy przepis na pizzę
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Ten przepis jest rewelacyjny ??
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Dzisiaj robilam polecam
Cieszę się, że smakowała 🙂
Czy ciasto na pizzę da się rozciągnąć na całą blachę od piekarnika czy tylko tak jak Pani ma na zdjęciu?
Pani Saro, na pewno da się jeszcze trochę powiększyć pizze, ale czy na całą blaszkę to nie wiem, bo nigdy tak nie robię.
Nie ma to jak domowa pizza ❤️❤️
To prawda 🙂
Rewelacyjny przepis kiedyś zrobiłam i robię do dzisiaj, najlepsza
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂