Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta Szukacie przepisu na puszyste miękkie pierniczki, które możecie przygotować tuż przed świętami? To właśnie ten przepis 🙂 My uwielbiamy takie pierniczki. Zawsze przygotowuje je z moimi maluchami. Dziś zrobiliśmy kolejną porcję pysznych pierniczków i… patrząc na to jak szybko znikają ze szklanego słoja, to jutro chyba upieczemy kolejną 😉 Pamiętajcie, by do przechowywania takich pierniczków mieć odpowiednie pojemniki na żywność. To bardzo ważne. Ja zresztą mam mnóstwo takich pojemników – jedne na ciasteczka, inne na pierniczki (szklane słoje), a jeszcze inne na kawę czy inne sypkie produkty. Dla mnie to tzw. must have 😉
Pierniczki są naprawdę miękkie i puszyste. Nie wymagają leżakowania. Można je jeść zaraz po przestudzeniu. To idealny przepis na pierniczki dla zabieganych. I co równie ważne – tu można wycinać dowolne, nawet najmniejsze kształty. Zobaczcie na te mini gwiazdeczki jak ślicznie urosły 🙂 Moje dzieci miały przy robieniu domowych pierniczków mnóstwo zabawy. Polecam Wam ten przepis na miękkie świąteczne pierniczki na miodzie. Spróbujcie.
A w wolnej chwili… do czytania… Polecamy również krajowy.biz
Przepis na puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta
Składniki:
- 400 g mąki pszennej – u mnie mąka TOTA
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 jajka
- 100 g masła
- 100 ml płynnego miodu – użyłam wielokwiatowy Huzar
Przygotowanie:
Do mniejszego garnka przekładamy masło, wlewamy miód i wsypujemy cukier trzcinowy. Podgrzewamy składniki na małej mocy palnika, często mieszając. Nie doprowadzamy naszej „słodkiej mieszanki” do wrzenia. Składniki powinny się rozpuścić i ładnie połączyć. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy jajka i sodę oczyszczoną. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie wlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki.
Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.
Wycinamy dowolne kształty.
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste wyjmujemy blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Rada: Pierniczki są od razu miękkie, jeśli jednak by nam stwardniały do pojemnika, w którym je przechowujemy dodajemy kawałek jabłka pokrojonego w mniejsze kawałki. (wymieniamy je co 2 dni, aby nie spleśniało).
Smacznego
A z tymi 2 jajkami co?
Przepraszam, dopisywałam ostatnio jakiś uwagi o lepkości ciasta i chyba przez przypadek usunęłam informacje o jajkach. Oczywiście dodajemy je do reszty składników 😉
Dodajesz do mąki itd.
Ile czasu wcześniej można zrobić pierniczki żeby na święta były wciąż świeże i miękkie?
Ile czasu wcześniej można zrobić pierniczki żeby na święta były wciąż świeże i miekkie?
Te pierniczki są od razu miękkie. Zrobić można je wcześniej, ale wówczas proponuję by je przechowywać w słoju lub puszce. Jeśli by zmiękły wystarczy wkładać do nich skórkę z jabłka (często wymieniamy!) a pierniczki znów zmiękną.
Dziękuję!?
u mnie nie da się tych pierniczków zrobić dużo wcześniej, wnuki je pochłaniają od razu
witam , ile mniej więcej sztuk wyjdzie z takiej porcji ?
Dzień dobry, mi wyszły ostatnio dwie duże blachy z piekarnika. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie było sztuk. Ilość zależy od wielkości foremek i grubości pierniczków. Pozdrawiam 🙂
Witam. Rozpuściłam masło z cukrem oraz miodem i uświadomiłam sobie że nie mam sody oczyszczonej. Czy można użyć proszku do pieczenia lub cream of tartar?
Może być proszek do pieczenia, ale trzeba go dodać więcej tak około 1,5 łyżeczki. Przepraszam za tak późną odpowiedź. Mam nadzieję, że sobie Pani poradziła.
a czy może być zwykły cukier zamiast trzcinowego?
Oczywiście 🙂
Ja upiekłam te pierniczki i są niesamowicie pyszne ale musze robic jeszcze raz bo tych braknie dzieciaki zjadły wszystkie
Cieszę się, że pierniczki smakują 😀 Moje maluchy też je uwielbiają 😀
Wszystko zrobione według przepisu ciasto się rozpada
Ciasto nie powinno się rozpadać, wręcz na początku jest lepkie. Może dodała Pani za dużo mąki? Tak jak piszę w przepisie – rękę lekko podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Nigdy nie sypiemy mąki bezpośrednio do masy, bo może jej być wówczas za dużo.
Pierwsze pierniczki które robiłam są miękkie i bardzo dobre – dzięki za przepis
Cieszę się, że pierniczki smakują 🙂
Pychota ???
🙂
Pierniki w smaku bardzo dobre, wychodzą puszyste i miękkie zaraz po upieczeniu. Ciasto na pierniki nie klei się jak to miałam z innymi przepisami,pierniczki nie rozciagaja się podczas przenoszenia ich na blachę, nie trzeba sypać dużo mąki, wystarczy trochę posypać wałek i wszystko wychodzi okej
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Jak długo pierniczki mogą być przechowywane w szklanym słoju? Czy po miesiącu będą nadawały się do spożycia? 🙂
Przyznam szczerze, że ja je przygotowuję krótko przed świętami, ale czytelnicy nie raz pisali, że przygotowują je wcześniej i przechowują w słoju z kawałkiem jabłka. Ile wcześniej niestety nie wiem. To jest przepis na szybkie, od razu miękkie pierniczki, więc polecam je przygotować jednak bliżej świąt.
a czy mozna dodac wiecej przyprawy do piernika?
Jeśli Pani lubi to tak 🙂 To już kwestia gustu 😉
Czy może być miód który jest już sztywny i np. rozpuścić go w kąpieli?
Tak, też się sprawdzi 🙂
Super przepis
Szybki łatwy i ja od siebie dodałam powideł między masę
Polecam
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Ile pierniczków wychodzi z przepisu (mniej więcej)?
Wszystko zależy od tego jak grube i duże pierniczki Pani przygotuje. Wychodzą mniej więcej dwie duże blaszki z piekarnika.
Pyszne pierniczki 🙂
🙂
Przepyszne i idealne!!! ???
🙂
Czy jak wystygna mozna je udekorowac lukrem?dziekuje.
Tak, można 🙂
jakiś pomysł na lukier pomarańczowy?
Niestety nie pomogę, bo bardzo rzadko ozdabiam coś lukrem.
Przepis jest genialny. Postanowiłam zrobić na nim pierniki z powidłami śliwkowymi. Może pytanie, czy piec je również 8min na 180° ?
Proszę obserwować pierniczki. Mogą potrzebować ciut dłuższego czasu, ale ciężko mi odpowiedzieć precyzyjnie, bo nie piekłam ich z takim nadzieniem.
Mi ciasto nie połączyło się jest kruche i sypkie
Może dodała Pani za dużo mąki? Ciasto przed schłodzeniem jest lepkie. Nie powinno być sypkie.
Robiłam dzisiaj i wyszły genialne!
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Bardzo dziękuję Pani za przepis. Robiłam dziś pierniczki pierwszy raz i wszystko się udało. Mąż zadowolony, powiedział że pierniczki jak u mamy byli.
Cieszę się, że smakują 🙂 A jak mąż zadowolony,taki komplement powiedział, to już w ogóle wspaniale 😉
Pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe pierniczki?dziękuję???
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Trafiłam na przepis przypadkiem i zapisuje go do ulubionych. Dotychczas piekłam na bazie innego przepisu lecz ten jest o wiele lepszy. Dziękuję
Ps.
Dałam czubate łyżeczki przyprawy i pierniki wyszły ostre
Cieszę się, że pierniczki z mojego przepisu smakują 🙂
Chciałabym zrobić dzis pierniczki z połowy ciasta, a druga partie zrobić jutro z pomocą córki. Czy ta połowa ciasta moze „lezec” do jutra? A jeśli tak to w jakich warunkach, lodówce czy w temp. pokojowej? ?
Przepraszam nie zauważyłam komentarza. Tak, może pani ją przechować w lodówce, a potem wyciągnąć wcześniej, by się ogrzała i można było z niej robić kolejne pierniczki.
Pięć dni temu piekłam i dziś znów piekę iż rozeszły się jak świeże bułeczki??
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Świetny przepis, dokładnie tego szukałam!
Cieszę się, że mój prosty przepis się podoba 🙂
Czy można dodać syrop z agawy zamiast miodu? Jeśli tak, to ile mniej?
To ma Pani dokładny przepis na pierniczki z syropem z agawy 🙂
https://www.slodkieokruszki.pl/miekkie-pierniczki-na-syropie-z-agawy/
Czy można zrobić z innej mąki. ? U nas nie ma takiej
Oczywiście 🙂 Może być inna pszenna, np. typ 500. Powinny wyjść z każdej 🙂
Witam, robiąc pierniczki z przepisu zagapilam się i dodałam cukier do sypkich produktów, w garnku rozpuściłam miód i masło, masa wyszła klejąca z lekkimi grudkami, aktualnie czekam aż się schodzi, czy z tego coś wyjdzie?
Pozdrawiam
Przepraszam nie zauważyłam komentarza. I jak udało się?
Świetny przepis, pierniczki wyszły mięciutkie i pyszne!
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Pierniczki rewelacyjne właśnie robimy podwójną porcje bo dwie wcześniejsze już zniknęły ?
Cieszę się, że smakują i mój przepis się podoba 🙂