Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta

Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta Szukacie przepisu na puszyste miękkie pierniczki, które możecie przygotować tuż przed świętami? To właśnie ten przepis 🙂 My uwielbiamy takie pierniczki. Zawsze przygotowuje je z moimi maluchami. Dziś zrobiliśmy kolejną porcję pysznych pierniczków i… patrząc na to jak szybko znikają ze szklanego słoja, to jutro chyba upieczemy kolejną 😉 Pamiętajcie, by do przechowywania takich pierniczków mieć odpowiednie pojemniki na żywność. To bardzo ważne. Ja zresztą mam mnóstwo takich pojemników – jedne na ciasteczka, inne na pierniczki (szklane słoje), a jeszcze inne na kawę czy inne sypkie produkty. Dla mnie to tzw. must have 😉

Pierniczki są naprawdę miękkie i puszyste. Nie wymagają leżakowania. Można je jeść zaraz po przestudzeniu. To idealny przepis na pierniczki dla zabieganych. I co równie ważne – tu można wycinać dowolne, nawet najmniejsze kształty. Zobaczcie na te mini gwiazdeczki jak ślicznie urosły 🙂 Moje dzieci miały przy robieniu domowych pierniczków mnóstwo zabawy. Polecam Wam ten przepis na miękkie świąteczne pierniczki na miodzie. Spróbujcie.

A w wolnej chwili… do czytania… Polecamy również krajowy.biz

Przepis na puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej – u mnie mąka TOTA
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml płynnego miodu – użyłam wielokwiatowy Huzar

Przygotowanie:

Do mniejszego garnka przekładamy masło, wlewamy miód i wsypujemy cukier trzcinowy. Podgrzewamy składniki na małej mocy palnika, często mieszając. Nie doprowadzamy naszej „słodkiej mieszanki” do wrzenia. Składniki powinny się rozpuścić i ładnie połączyć. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy jajka i sodę oczyszczoną. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie wlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki.

Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.

Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste wyjmujemy blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce.

Rada: Pierniczki są od razu miękkie, jeśli jednak by nam stwardniały do pojemnika, w którym je przechowujemy dodajemy kawałek jabłka pokrojonego w mniejsze kawałki. (wymieniamy je co 2 dni, aby nie spleśniało).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

108 comments

    • Magdalena says:

      Dzień dobry, mi wyszły ostatnio dwie duże blachy z piekarnika. Ciężko mi powiedzieć ile dokładnie było sztuk. Ilość zależy od wielkości foremek i grubości pierniczków. Pozdrawiam 🙂

  1. Dorota says:

    Witam. Rozpuściłam masło z cukrem oraz miodem i uświadomiłam sobie że nie mam sody oczyszczonej. Czy można użyć proszku do pieczenia lub cream of tartar?

    • Magdalena says:

      Może być proszek do pieczenia, ale trzeba go dodać więcej tak około 1,5 łyżeczki. Przepraszam za tak późną odpowiedź. Mam nadzieję, że sobie Pani poradziła.

    • Magdalena says:

      Ciasto nie powinno się rozpadać, wręcz na początku jest lepkie. Może dodała Pani za dużo mąki? Tak jak piszę w przepisie – rękę lekko podsypujemy mąką podczas wyrabiania. Nigdy nie sypiemy mąki bezpośrednio do masy, bo może jej być wówczas za dużo.

  2. Agnieszka says:

    Pierniki w smaku bardzo dobre, wychodzą puszyste i miękkie zaraz po upieczeniu. Ciasto na pierniki nie klei się jak to miałam z innymi przepisami,pierniczki nie rozciagaja się podczas przenoszenia ich na blachę, nie trzeba sypać dużo mąki, wystarczy trochę posypać wałek i wszystko wychodzi okej

    • Magdalena says:

      Przyznam szczerze, że ja je przygotowuję krótko przed świętami, ale czytelnicy nie raz pisali, że przygotowują je wcześniej i przechowują w słoju z kawałkiem jabłka. Ile wcześniej niestety nie wiem. To jest przepis na szybkie, od razu miękkie pierniczki, więc polecam je przygotować jednak bliżej świąt.

  3. Monika says:

    Przepis jest genialny. Postanowiłam zrobić na nim pierniki z powidłami śliwkowymi. Może pytanie, czy piec je również 8min na 180° ?

    • Magdalena says:

      Proszę obserwować pierniczki. Mogą potrzebować ciut dłuższego czasu, ale ciężko mi odpowiedzieć precyzyjnie, bo nie piekłam ich z takim nadzieniem.

  4. Nataliia says:

    Bardzo dziękuję Pani za przepis. Robiłam dziś pierniczki pierwszy raz i wszystko się udało. Mąż zadowolony, powiedział że pierniczki jak u mamy byli.

  5. Karolina says:

    Trafiłam na przepis przypadkiem i zapisuje go do ulubionych. Dotychczas piekłam na bazie innego przepisu lecz ten jest o wiele lepszy. Dziękuję
    Ps.
    Dałam czubate łyżeczki przyprawy i pierniki wyszły ostre

  6. Weronika says:

    Chciałabym zrobić dzis pierniczki z połowy ciasta, a druga partie zrobić jutro z pomocą córki. Czy ta połowa ciasta moze „lezec” do jutra? A jeśli tak to w jakich warunkach, lodówce czy w temp. pokojowej? ?

    • Magdalena says:

      Przepraszam nie zauważyłam komentarza. Tak, może pani ją przechować w lodówce, a potem wyciągnąć wcześniej, by się ogrzała i można było z niej robić kolejne pierniczki.

  7. Kornelia says:

    Witam, robiąc pierniczki z przepisu zagapilam się i dodałam cukier do sypkich produktów, w garnku rozpuściłam miód i masło, masa wyszła klejąca z lekkimi grudkami, aktualnie czekam aż się schodzi, czy z tego coś wyjdzie?
    Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
      Oczywiście można ozdabiać. Można np. zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie 🙂 Można je też polukrować itd

  8. MonikaSab says:

    Korzystałam z przepisu z innej strony. Wczoraj spróbowałam tych i już do tamtych nie wrócę. Pyszne są. Dzieci zjadły od razu pół blachy.

  9. Martyna says:

    Dwa dni temu piekłam i dzisiaj znowu bo wyszły pyszne ? tylko chyba cienkie zrobiłam bo wyszły mi 3 blaszki, teraz zrobię grubsze i pewnie beda jeszcze lepsze 😉

  10. Paulina says:

    Dodałam jajka do mąki, ale tego nie dało się wymieszać, zrobiły się twarde grudki, jest jakiś inny sposób jak i kiedy dodać jajka, żeby uniknąć grudek?

  11. Megi says:

    Pyszne serio. Najlepsze jakie dotąd zrobiłam i jak szybko. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że 8 latka i 6 latek sami praktycznie wyciskali wszystkie pierniki.

  12. Mamcia says:

    Przepis rewelacja ?córka zachwycona !pierniczki miękkie ,pysze ….dziękuje za przepis ,nasz nr 1 będziemy do niego wracać co roku .

    • Magdalena says:

      Ojej cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Moje dzieci też uwielbiają robić pierniczki z tego przepisu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Magdalena says:

      Około 2 dużych blaszek z piekarnika. Ciężko mi określić konkretną ilość ponieważ zależy ona od tego jak duże pierniczki wycinamy i na jaką ostatecznie grubość wałkujemy ciasto.

    • Magdalena says:

      Masa nie powinna wyjść krucha hmm… Może podczas mieszania podsypała Pani rękę większą ilością mąki.
      Ale najważniejsze, że pierniczki się udały i smakowały 🙂

  13. Romuald says:

    Robiliśmy dzisiaj z tego przepisu i ciasto jest plastyczne i po podsypaniu mąką obficie podczas wałkowania same wyskakują z foremki wycinającej SUPER .

  14. Ewelina says:

    Bardzo dziękuję za przepis. Pierniczki wyszły świetne Zrobiłam podwójną porcje, ale coś czuję, że do Wigilii znikną i trzeba będzie dorobić

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂
      P.s. Ja zawsze przed świętami piekę te pierniczki jeszcze z co najmniej raz, bo moje dzieci tak je lubią 🙂

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi