Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób Moi drodzy na Waszą prośbę podaję Wam szybki sposób na chrupiącą smażoną rybę. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Ja tak przygotowaną rybę podaję bardzo często na obiad lub właśnie na święta. Przekładam ją na talerze kwadratowe. Na każdy taki talerz wykładam porcje ryby, zestaw ulubionych surówek (oczywiście kiszona obowiązkowa) i ziemniaki z wody. Obiad idealny 😉
W święta talerz zastępuje żaroodporne naczynie. Tu każdy nakłada sobie sam porcję ryby. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest, to że smażona ryba dłużej utrzyma ciepło i można ją też łatwiej podgrzać. Przyznam Wam szczerze, że u nas taka ryba cieszy się tak dużą popularnością, że znika jako jedna z pierwszych 😉 Dlatego zawsze przygotowuje ją w dużych ilościach.
Wesołych Świąt
Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)
- płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby
- jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej
- przyprawa do ryb
- świeżo mielony pieprz i sól
- słodka czerwona papryka
- olej do smażenia – u mnie Woj-len
Przygotowanie:
Ryby należy wcześniej rozmrozić, ja swoje zostawiłam na noc.
Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół.
Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 2 szczypty przyprawy do ryb, czarny mielony pieprz (więcej) i odrobinę soli – ale dodajcie wg gustu; gdy mieszanka się skończy robię nową).
Każdy kawałek ryby maczamy w mące pszennej, później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej.
Smażymy na mniejszej ilości oleju na złoto.
Smacznego
Od dziś zawsze tak będę robić rybę Super patent wyszła extra
Cieszę się, że smakowała 🙂
Ja pitolę niebo w gębie. Dziękuję, że udostępniłaś przepis na pyszną rybkę.
Pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje 🙂