Sernik z mango (na kruchym cieście) Lubicie serniki? Jeśli tak, to ten pokochacie. Kruche ciasto na spodzie i wierzchu, pyszne mango i duża warstwa sera. Taki sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) 😉
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie pełen radości, rodzinnego ciepła, miłości i zrozumienia. Niech nie zabraknie Wam słodyczy na stole i w sercach.
Magdalena I. „Słodkie okruszki”
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam Emix
- 250 g masła lub margaryny
- mała szczypta soli
- 100 g cukru
- kilka kropli aromatu pomarańczowego – użyłam Emix
- 4 żółtka jaj klasy L
- 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na sernik:
- 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka)
- 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- pulpa z mango Koala
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę serową. W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z masłem. Następnie dodajemy cukier, znów miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy budyń (proszek). Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy.
Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzchu masy łyżeczką wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (popatrz na zdjęcie poniżej).
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego
Pysznie wygląda. Kochana cudownych i magicznych Świąt ???
Dziękuję 🙂 Ja również życzę zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt 🙂
Niesamowicie pyszny
Dziękuję 🙂
Jakich rozmiarów jest forma, w której Pani piekła sernik?
24×24 kwadratowa, ale można użyć innej np. tortownicy 26 cm
Dziękuję.
Jakiego sera Pani użyła?
Najczęściej używam sera na sernik Wieluń, ale nadadzą się również inne. Ważne, żeby ser nie był zbyt wodnisty.
Czy mogę użyć blaszki o wymiarach 21,5×21,5×7?
Moja blaszka, to 24×24. Sernik wychodzi gość wysoki i nie wiem czy wspomniana blaszka nie będzie ciut za mała.