Kruche roladki z dżemem – pyszne ciasteczka Szukając pysznego przepisu na ciasteczka polecam Wam przygotować kruche roladki z dżemem. Proste, szybkie i… takie pyszne. Wystarczy zagnieść szybko ciasto, schłodzić, rozwałkować i wyciąć pasy. Potem już tylko nadziać je pysznym dżemem. Chwila w piekarniku i… gotowe. Można delektować się domowymi ciasteczkami z pysznym nadzieniem i filiżanką ulubionej kawy 😉
Dzisiejsze kruche roladki (ciasteczka) nadziałam wyjątkowym dżemem truskawkowym od Bartfan. Co w nim wyjątkowego?
Przede wszystkim, to że moje dzieci są gotowe go wyjeść od tak łyżeczką ze słoiczka 🙂 Zresztą samej ciężko mi się oprzeć 😉 Dżem truskawkowy Bartfan słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Taka odrobina lata w zimowe wieczory 🙂
Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego + do oprószenia ciateczek (możecie też zmielić inne używane „słodzidło”, aby było zdrowiej)
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko jajka klasy M (opcjonalnie białkiem można posmarować ciastka przed pieczeniem)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu)
- dżem truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasteczek). Na koniec dodajemy śmietanę (lub jogurt naturalny). Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką. Kroimy pasy, a te przekrawamy na pół. Moje pasy mają zazwyczaj 5×9 cm i 2 mm grubości. Resztki ciasta szybko zagniatam i znów rozwałkowuje i kroję. Wyszło mi 9 ciasteczek.
Na każdy pasek nakładamy niepełną małą łyżeczkę dżemu. Zwijamy ciasto w rulon sklejając łączenie. Ciasteczka należy dobrze zwinąć i nie nałożyć dżemu zbyt dużo.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Nasze kruche roladki z dżemem pieczemy około 15-18 minut do ładnego zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka.
Uwaga! Z ciasteczek podczas pieczenia może wyciec niewielka ilość dżemu, ale jeśli dobrze zwiniemy nasze ruloniki nie ucieknie go zbyt dużo 🙂
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem i… podajemy.
Smacznego
Fantstyczne zapisuję do zrobienia
Polecam
Rozumiem,że nie dodajemy proszku do pieczenia ? Wyglądają super ?
Tak, to kruche ciasteczka bez proszku do pieczenia.
Ale pyszne
Wyszły naprawdę dobre. Ciut dżemu wyciekło, ale tak jak pani pisała nie aż tak dużo, tylko w jednym który źle zwinęłam zwił cały dżem 😉
Cieszę się, że się udały 🙂 Pozdrawiam
190 stopni, grzanie gora dol przez te 15-18 min,ale bez termoobiegu? Czy caly czas z termoobiegiem?
Piekłam cały czas z termoobiegiem. Pozdrawiam
Ile ciastek wychodzi z przepisu?:)
Mała porcja około 9 szt.
Można prosić o proporcje składników na około 30 ciasteczek?
Z podanej porcji wychodzi około 9-10 ciasteczek, więc proszę wszystko pomnożyć razy 3 – 3 szklanki mąki, 3 jajka itd. Powinno być dobrze 😉
Nie jest potem napisane co z bialkiem ?
Pani Gosiu, dziękuję za zwrócenie uwagi. Białkiem można później posmarować ciastka przed pieczeniem. Ale generalnie nie jest ono potrzebne. Używamy żółtka do ciasta. Za chwilę dopiszę tą informację w przepisie. Pozdrawiam
A proszku do pieczenia się nie daję ?
Co prawda upiekłam i dodałam pół łyżeczki na dwie porcje wyszło rewelacyjne 😉
Cieszę się, że przepis się spodobał.
Ja do tego ciasta nigdy nie dodaję proszku do pieczenia 🙂
A można je zrobić z nadzieniem serowym? np. z serka śmietankowego?
Można spróbować, ale obawiam się, że takie nadzienie może wyciec z roladek podczas pieczenia. Jeśli już serek, to raczek tradycyjny twaróg.
Dobrze że znalazłem ten przepis. Genialne ciacha!!!