Kruche roladki z dżemem – pyszne ciasteczka

Kruche roladki z dżemem – pyszne ciasteczka Szukając pysznego przepisu na ciasteczka polecam Wam przygotować kruche roladki z dżemem. Proste, szybkie i… takie pyszne. Wystarczy zagnieść szybko ciasto, schłodzić, rozwałkować i wyciąć pasy. Potem już tylko nadziać je pysznym dżemem. Chwila w piekarniku i… gotowe. Można delektować się domowymi ciasteczkami z pysznym nadzieniem i filiżanką ulubionej kawy 😉 

Dzisiejsze kruche roladki (ciasteczka) nadziałam wyjątkowym dżemem truskawkowym od Bartfan. Co w nim wyjątkowego?

Przede wszystkim, to że moje dzieci są gotowe go wyjeść od tak łyżeczką ze słoiczka 🙂 Zresztą samej ciężko mi się oprzeć 😉 Dżem truskawkowy Bartfan słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Taka odrobina lata w zimowe wieczory 🙂

Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego + do oprószenia ciateczek (możecie też zmielić inne używane „słodzidło”, aby było zdrowiej)
  •  100 g zimnego masła
  • 1 żółtko jajka klasy M (opcjonalnie białkiem można posmarować ciastka przed pieczeniem)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu)
  • dżem truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru i 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasteczek). Na koniec dodajemy śmietanę (lub jogurt naturalny). Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką. Kroimy pasy, a te przekrawamy na pół. Moje pasy mają zazwyczaj 5×9 cm i 2 mm grubości. Resztki ciasta szybko zagniatam i znów rozwałkowuje i kroję. Wyszło mi 9 ciasteczek.

Na każdy pasek nakładamy niepełną małą łyżeczkę dżemu. Zwijamy ciasto w rulon sklejając łączenie. Ciasteczka należy dobrze zwinąć i nie nałożyć dżemu zbyt dużo.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.

Nasze kruche roladki z dżemem pieczemy około 15-18 minut do ładnego zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka.

Uwaga! Z ciasteczek podczas pieczenia może wyciec niewielka ilość dżemu, ale jeśli dobrze zwiniemy nasze ruloniki nie ucieknie go zbyt dużo 🙂

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem i… podajemy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

20 comments

  1. Ksia says:

    Wyszły naprawdę dobre. Ciut dżemu wyciekło, ale tak jak pani pisała nie aż tak dużo, tylko w jednym który źle zwinęłam zwił cały dżem 😉

    • Magdalena says:

      Z podanej porcji wychodzi około 9-10 ciasteczek, więc proszę wszystko pomnożyć razy 3 – 3 szklanki mąki, 3 jajka itd. Powinno być dobrze 😉

    • Magdalena says:

      Pani Gosiu, dziękuję za zwrócenie uwagi. Białkiem można później posmarować ciastka przed pieczeniem. Ale generalnie nie jest ono potrzebne. Używamy żółtka do ciasta. Za chwilę dopiszę tą informację w przepisie. Pozdrawiam

Skomentuj Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi