Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką Dziś zapraszam Was na pyszne, klasyczne ciasto. Murzynek z dżemem, to jeden z moich ulubionych wypieków. Zawsze udany, prosty w przygotowaniu (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i co najważniejsze pyszny. Idealny do filiżanki ulubionej herbaty. Nic tylko jeść. To ciasto jest tak proste, że często przygotowuję je wspólnie z moją małą córeczką. Ona uwielbia pomagać mi przy wypiekach. W końcu nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Jeśli szukacie czegoś proste i pysznego do popołudniowej kawy czy herbaty, to taki murzynek z dżemem będzie idealny. Spróbujcie.
W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny.
Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)
Składniki: (na tortownicę 26 cm)
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 5 pełnych łyżek dżemu – użyłam truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan
- 3 jajka klasy M
- 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego)
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao i sodę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników (nie za długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite).
Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut.
Po przestudzeniu murzynka oblewamy polewą czekoladową i dowolnie zdobimy (u mnie czekoladowe chrupki).
Smacznego
Hmm, jak dla mnie to dżem jest tu niepotrzebny 🙂
Ale co kto lubi 🙂 Polewę z kulkami kradnę zdecydowanie 🙂
Potrzebny, potrzebny 😉 Dzięki temu ciasto nie jest suche i ma lepszy smak 😀
Kiedyś za takie herezje palili na stosie….ehh piękne czasy
Piękny. Musi być pyszne 🙂
Dziękuję i polecam spróbować:D
A co z tym dzemem? Gdzie to wkladamy?;)
Pani Joanno,
tak jak pisze w przepisie „Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy.” Dżem mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzięki temu ciasto nie wyjdzie nam suche itd.
Uwielbiam go
😀
Szybko i pysznie! Tak lubię 🙂
Ja też 😉
fajny klimat bloga
Dziękuję 🙂
Bardzo fajne ciasto kochana 🙂
Bardzo fajne ciasto kochana 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
To moje ciasto dzieciństwa, proste, szybkie i pyszne
Oj tak proste i wyjątkowo pyszne ?
Na pewno pyszny
Polecam spróbować 😀
wygląda smakowicie!
Polecam spróbować 😀
kocham murzynki 😀
Gdzie można kupić takie czekoladowe chrupki do posypania na wierzch
Przepraszam za późną odpowiedź. Takie kuleczki można kupić np. tutaj: https://www.cukieteria.pl/posypki-czekoladowe/4959-chrupiace-kuleczki-biale-opal-05kg-09730-barima.html U mnie można je kupić również w cukierni w mniejszych opakowaniach.
Jakiej wielkości jest foremka? Pozdrawiam ?
Wielkość formy jest podana przy składnikach – tortownica 26 cm 🙂
Brzmi absolutnie przepysznie?????
Ciasto pyszne cieszyło się dużym powodzeniem . Dziękuje
Cieszę się, że smakowało 🙂
Przepyszne. Wilgotne. Zrobilam z poltora porcji w identycznej tortownicy( 5 jajek, cukru tylko 1 szkl.bo wole mniej slodkie). Dzem mam wlasny z kawalkami truskawek. Idealne ?
Cieszę się, że smakowało 😀
Moje ukochane ciasto, chociaz ja zamiast dżemu truskawkowego dodaje powidła śliwkowe- proszęspróbować, ciasto jest wtedy odpowiednio mokre i zachowuje delikaną słodycz.
Ciasto z dzieciństwa … Zrobiłam 😉 rewelacja. Dałam cukru o połowę mniej, gdyż dżem mam słodki. Posypałam pudrem … Pychaaaa odejść od blachy ciężko.
Czas pieczenia u mnie krótszy, gdyż mam wrażenie, że mój piekarnik działa w turbo tempie 😉
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Jeśli będzie miała kiedyś Pani zdjęcie, to proszę podesłać przez FB lub na mail matleen@gazeta.pl Będzie mi niezmiernie miło 🙂 Dodam je do galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” Pozdrawiam serdecznie
Witam. Robiłam z Pani przepisu ciasto i niestety wyszedł zakalec ? Co zrobiłam zle?
Pani Ago, ciężko mi powiedzieć. Czy nie mieszała Pani zbyt długo składników? Mieszamy je tylko do połączenia. A może składniki np. jajka i mleko nie było w temperaturze pokojowej? Naprawdę ciężko mi tu poradzić. Do tej pory nie było problemu z tym ciastem.
Ludzie moje pierwsze ciasto w życiu. Pierwsze które mi się udało! Dzięki za ten przepis jest super
Mój piekarnik chyba słabo piecze, bo po 50 minutach ciasto było surowe w środku, ale szybko włożyłam je na 10 min i się dopiekło. Jest bardzo wilgotne. Zamiast polewy pójdzie do niego krem miętowy.
Niestety każdy piekarnik jest inny, dlatego zawsze polecam sprawdzać stan upieczenia patyczkiem.
Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało 🙂 A krem miętowy… Ach jaki pyszny pomysł, muszę kiedyś spróbować 🙂
Składniki zakupione, zaraz zabieram się do roboty. Wygląda pysznie?
Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało 🙂 Pozdrawiam
Super przepis???
ja dodaje jeszcze przyprawe do piernika i jest pyszny piernik polecam
Też czasem tak robię 😉 Można też dodać pokrojone owoce lub posiekane bakalie 🙂
Właśnie piekę Murzynka,dzieciaki już kręcą się przy piekarniku to nasz 3 murzynek z tego przepisu ….jak widać jest u mnie przebojem-dodam że młodszy Syn 3 letni nie lubił ciemnych ciast,a tu po namowach spróbował i od piekarnika nie odchodzi 🙂
Ciesze się, że smakuje 🙂 To dla mnie największy komplement 🙂 Zwłaszcza jak smakuje maluszkom 😉
A mozna dac na 180 stopni?
Można Pani spróbować. Ja nie piekłam tego ciasta w niższej temperaturze. Proszę sprawdzać stan upieczenia patyczkiem wbitym w ciasto.
Bardzo szybkie i smaczne ciasto bez problemowe.?
?
Dwie lewe ręce umieszaly to pyszne ciasto . Dziękuje za przepis . Dżem robi robotę ?
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
P.s. Polecam też ten pyszny i prosty przepis: https://www.slodkieokruszki.pl/wilgotne-ciasto-kakaowe-mieszane-lyzka/
Czy musi być cukier trzcinowy?
Dzień dobry. Śmiało może Pani zamienić na zwykły 🙂
Zrobiłam dzisiaj. Tylko nasączyłam jeszcze biszkopt rumem. Na wierzch polewy czekoladowej dałam wiśnie. Wyszło pyszne. Chciałam załączyć zdjęcie, ale się nie da.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 I te wiśnie 😀 To musiało smakować rewelacyjnie 🙂
P.s. Zdjęcie można wysłać na mojego maila matleen @ gazeta.pl Dodam je wówczas do galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” Będzie mi bardzo miło 😀 Zdjęcie można też przesłać przez wiadomość na fanpage na FB.
Ciastko wlasnie w piekarniku,mam nadzieję że wyjdzie.dodalam dżem pożyczkowy własnej roboty,orzechy i wisnie
Właśnie wstawiłam murzynka do piekarnika, Pachnie ciastem w całym domu i chciałam zapytać czy mogę z tej masy upiec muffinki , jeżeli tak to jak długo je piec ?
Tak, myślę, że się udadzą. Muffinki powinny się upiec po około 20-25 min. Proszę sprawdzać stan upieczenia patyczkiem.
To ciasto to jakaś pomyłka Trzy jajka dodane do sypkiej mieszanki nie połączą nam składników Gdy dodamy dżem i mleko to robią się „zlepy” i trzeba je bardzo długo rozgniatać by powstała jednolita masa Nawet na końcu dodany olej nie rozprowadza nam ciasta do jednolitej konsystencji 5 czubatych łyżek dżemu na taką ilość ciasta oraz szklanka cukru to całkowita przesada TEN PRZEPIS TO MARNOTRAWSTWO PRODUKTÓW, ZMARNOWANY CZAS I WIELKIE ROZCZAROWANIE
Pani Ewo, czy na pewno dodała Pani wszystkie składniki w odpowiednich ilościach? Jak Pani widzi wyżej ciasto wyszło już nie jednej osobie.
Jajka nie mają się połączyć dokładnie z mąką. W przepisie pisze, że tylko wstępnie mieszamy. Potem po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość do połączenia. Przykro mi, że przepis się pani nie udał.
Jak można pisać takie rzeczy?! A dobrze przeczytała pani przepis. Przecież tu wszystko krótko się miesza i gotowe. Nigdzie nie pisze o dokładnym rozcieraniu. Jak czytam takie komentarze to ręce mi opadaja :/
Ciasto jest pyszne. Ja tam polecam.
Zrobiłam rano i już połowy nie ma. Fajne proste ciasto. Ten dżem dodaje fajnej wilgoci.
Polecam innym. Ja jestem słaba w ciastach a z tym nie miałam problemu. Wrzuciłam wszystko i wymieszałam.
Cieszę się, że przepis się podoba i ciasto smakuje 🙂
Robię już je drugi raz. Najlepsze i mega łatwe. Dzięki za ten przepis 🙂
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Robiłam w poniedziałek. Dziś powtórka. Zabieramy na grilla. Kto jeszcze nie robił to warto. Bardzo łatwo się robi
Ciasto sztos! 🙂