Szybkie kakaowe ciasto na jogurcie

Kakaowe ciasto jogurtowe przepis

Szybkie czekoladowe ciasto jogurtowe

Szybkie kakaowe ciasto jogurtowe

Wiem, że uwielbiacie szybkie wypieki. Ja również 😉 Dlatego zostawiam Wam kolejny szybki przepis. Wczoraj na prośbę córki upiekłam pyszne kakaowe ciasto jogurtowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka machnięć łyżką i gotowe 😀 Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z mleczną polewą wręcz rozpływa się w ustach. My uwielbiamy takie proste ciasta jogurtowe. Polecam i Wam. Pamiętajcie tylko, by składniki na wasze kakaowe ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 340 g naturalnego jogurtu
  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka M
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia.

Keksówkę (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.

Masę wykładamy do przygotowanej formy.

Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.

Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.

Smacznego

*wpis we współpracy

40 comments

  1. Justyna says:

    Tak jak wspomnial ktoś wyżej, czuję się jakbym sodę łyżką jadła ???? pierwszy raz tu trafiłam, nie miałam co.zrobić z jogurtem.. niestety ciasto do wyrzucenia (mimo że wyrosło i jest wilgotne w środku)

    • Magdalena says:

      Pani Justyno to niestety jest kwestia indywidualnego gustu i smaku. Jak Pani też widzi powyżej wielu osobą smakuje i nie przeszkadza dodatek 2 płaskich łyżeczek sody. Wśród moich bliskich wszyscy lubią to ciasto. Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do smaku sody, to gdy widzi Pani ją w składnikach zawsze można zamienić ją na proszę do pieczenia. Jak sama pani pisze ciasto ładnie wyrosło i jest wilgotne. W każdym przepisie zawsze można coś zmienić tak by dostosować pod swój gust 🙂

    • Żanka says:

      Jak widzę takie kometarze, to aż oczy przecieram Ciasto do wyrzucenia? Czuć sodę? Przecież tam są tylko 2 łyżeczki a nie łyżki! Lubie przecież w proszku do pieczenia też jest soda. Moja babcia i moja mama zawsze na sodzie piekły najlepsze ciasta. Mi tam smakuje i wracam do tego przepisu wielokrotnie

      I ciasta które wyszło się nie wyrzuca. Może ktoś biedniejszy doceni, można z niego też coś zrobić choćby bajaderki. Dobre ale nie smakuje to nie w kosz tylko warto coś z nim zrobić,

  2. Iwona says:

    Przepis jest superowy może dodam ciut cynamonu. Takie wilgotne czekoladowe ciasta do kawki nigdy mi się nie znudzą. Przepis ma jeszcze tą zaletę, że wszystko mieszamy razem, idealny na Thermomix

Dodaj komentarz