Szybkie kakaowe ciasto jogurtowe
Wiem, że uwielbiacie szybkie wypieki. Ja również 😉 Dlatego zostawiam Wam kolejny szybki przepis. Wczoraj na prośbę córki upiekłam pyszne kakaowe ciasto jogurtowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka machnięć łyżką i gotowe 😀 Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z mleczną polewą wręcz rozpływa się w ustach. My uwielbiamy takie proste ciasta jogurtowe. Polecam i Wam. Pamiętajcie tylko, by składniki na wasze kakaowe ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 340 g naturalnego jogurtu
- 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka M
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia.
Keksówkę (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.
Masę wykładamy do przygotowanej formy.
Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.
Smacznego
*wpis we współpracy
Zrobiłam wyszło faktycznie fajnie wilgotne
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Jeśli to ciasto smakuje tak pysznie jak wygląda to już nie mogę się doczekać aż wyjmę je z piekarnika ?
Polecam 🙂 Jest proste i naprawdę pyszne 🙂
Ile ma szklanka pojemnosci ?
Przepraszam za późną odpowiedź. Szklanka ma 250 ml
Szybkie i dobre☺
Czy zamiast jogurtu może być kefir?
Nie próbowałam robić tego ciasta na kefirze.
Właśnie piekę , dodałam łyżeczkę powideł i garść rodzynek , oby wyszło 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę zrobić na jogurcie greckim? ?
Tak, myślę, że spokojnie wyjdzie 🙂
*przepraszam za późną odpowiedź, nie zauważyłam komentarza
Dlaczego w cieście po upieczeniu czuć sodę?
Ciasto przepyszne, ja dodaję jeszcze rodzynki i polewam lukrem☺️
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wyszło tak dobre, że zrobię kolejne na święta. Super jest ten przepis!
Bardzo apetyczne ,a czy mozna zrobić z maki np.pelnoziarnistej lub orkiszowej
Z orkiszowej powinno się udać 🙂