Szybkie kakaowe ciasto jogurtowe
Wiem, że uwielbiacie szybkie wypieki. Ja również 😉 Dlatego zostawiam Wam kolejny szybki przepis. Wczoraj na prośbę córki upiekłam pyszne kakaowe ciasto jogurtowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka machnięć łyżką i gotowe 😀 Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z mleczną polewą wręcz rozpływa się w ustach. My uwielbiamy takie proste ciasta jogurtowe. Polecam i Wam. Pamiętajcie tylko, by składniki na wasze kakaowe ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 340 g naturalnego jogurtu
- 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka M
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia.
Keksówkę (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.
Masę wykładamy do przygotowanej formy.
Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.
Smacznego
*wpis we współpracy
Zrobiłam wyszło faktycznie fajnie wilgotne
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Jeśli to ciasto smakuje tak pysznie jak wygląda to już nie mogę się doczekać aż wyjmę je z piekarnika ?
Polecam 🙂 Jest proste i naprawdę pyszne 🙂
Ile ma szklanka pojemnosci ?
Przepraszam za późną odpowiedź. Szklanka ma 250 ml
Szybkie i dobre☺
Czy zamiast jogurtu może być kefir?
Nie próbowałam robić tego ciasta na kefirze.
Właśnie piekę , dodałam łyżeczkę powideł i garść rodzynek , oby wyszło 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Czy zamiast jogurtu naturalnego mogę zrobić na jogurcie greckim? ?
Tak, myślę, że spokojnie wyjdzie 🙂
*przepraszam za późną odpowiedź, nie zauważyłam komentarza
Dlaczego w cieście po upieczeniu czuć sodę?
Ciasto przepyszne, ja dodaję jeszcze rodzynki i polewam lukrem☺️
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wyszło tak dobre, że zrobię kolejne na święta. Super jest ten przepis!
Bardzo apetyczne ,a czy mozna zrobić z maki np.pelnoziarnistej lub orkiszowej
Z orkiszowej powinno się udać 🙂
Dziś robiłam drugi raz Dodałam garść bakalii i też wyszło fajnie
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Tak jak wspomnial ktoś wyżej, czuję się jakbym sodę łyżką jadła ???? pierwszy raz tu trafiłam, nie miałam co.zrobić z jogurtem.. niestety ciasto do wyrzucenia (mimo że wyrosło i jest wilgotne w środku)
Pani Justyno to niestety jest kwestia indywidualnego gustu i smaku. Jak Pani też widzi powyżej wielu osobą smakuje i nie przeszkadza dodatek 2 płaskich łyżeczek sody. Wśród moich bliskich wszyscy lubią to ciasto. Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do smaku sody, to gdy widzi Pani ją w składnikach zawsze można zamienić ją na proszę do pieczenia. Jak sama pani pisze ciasto ładnie wyrosło i jest wilgotne. W każdym przepisie zawsze można coś zmienić tak by dostosować pod swój gust 🙂
Jak widzę takie kometarze, to aż oczy przecieram Ciasto do wyrzucenia? Czuć sodę? Przecież tam są tylko 2 łyżeczki a nie łyżki! Lubie przecież w proszku do pieczenia też jest soda. Moja babcia i moja mama zawsze na sodzie piekły najlepsze ciasta. Mi tam smakuje i wracam do tego przepisu wielokrotnie
I ciasta które wyszło się nie wyrzuca. Może ktoś biedniejszy doceni, można z niego też coś zrobić choćby bajaderki. Dobre ale nie smakuje to nie w kosz tylko warto coś z nim zrobić,
Najlepsze ciasto jakie robiłam. Rodzina już zamówiła powtórkę na święta
Cieszę się, że smakuje całej rodzinie 🙂
zrobiłam kolejny raz. dałam więcej kakao. rewelacja, delikatne, wilgotne w środku. polecam
Cieszę się, że smakuje 🙂
Czy można dodać rozpuszczoną czekoladę?
Z tym przepisem nie próbowałam. Polecam za to inny przepis, gdzie dodaje się właśnie rozpuszczoną czekoladę: https://www.slodkieokruszki.pl/prawdziwie-czekoladowa-babka/
Super przepis . Sama nie sądziłam, że mi się uda bo jestem ,,lewa,, do robienia ciast, a tu proszę nawet teściowej smakowało. Mąż zadowolony bo to na jego urodziny
Dziękuję
Cieszę się, że mój przepis się tak spodobał 🙂 I co najważniejsze, że solenizant zadowolony 😀
Pyszne ciasto
Wszystkim bardzo smakowało
Dziekuję za przepis????
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu wszystkim smakuje 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nie wiem nie piekła,, a żeby nie było czuć sody wystarczę wymieszać ją z jogurtem
Jogurt zastąpiłam rozcińczoną kwaśną śmietaną i też wyszło.Pozdrawiam
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Pyszne wilgotne i puszyste i super wyrosło uwielbiam takie przepisy dodałam jeszcze żurawinę do środka fajny kwaskowy posmak daje
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Robiłam, jest rewelacyjne.Dzisiaj dodam trochę jabłek, ciekawe czy wyjdzie????
Z jabłkami też powinno wyjść 🙂
Przepis jest superowy może dodam ciut cynamonu. Takie wilgotne czekoladowe ciasta do kawki nigdy mi się nie znudzą. Przepis ma jeszcze tą zaletę, że wszystko mieszamy razem, idealny na Thermomix
Trochę się rzeczywiście bałam, że będzie czuć sodę, bo jest jej sporo, ale ciast jest bardzo dobre. Dodałam 1 banana, sok z połowy cytryny, płatki migdałowe i trochę kropel olejku waniliowego. Wyszło pyszne. Dziękuję.
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
P.s. Pyszne dodatki 🙂