Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki można dołączyć do fit obiadu. Więcej szczegółów w tym temacie można odnaleźć pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano również diety i analizy.
Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty) i mamy wspaniały obiad 🙂 Zobacz także pulpety w sosie pomidorowym na blogu Ania gotuje.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
Na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona)
- pół ząbka czosnku (można użyć cały)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do podsmażenia składników (Woj-len)
Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku.
Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą.
Całość dokładnie wyrabiamy ręką.
Formujemy małe pulpeciki.
Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku (ja dodałam wyłącznie pół), chwilę podsmażamy.
Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.
Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu.
Smacznego
Alternatywą dla przygotowania takich dań w domu jest zamówienie diety pudełkowej która codziennie dostarczy smaczne posiłki pod drzwi.
Lubię takie obiady. Pycha!
😀
Ja też lubię takie proste i szybkie obiady.
Wyglądają pięknie. Takie obiady mogłabym jeść niemal codziennie 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Pyszny obiadek Madziu 🙂
Dziękuję 🙂
Prosty i pyszny przepis. W sam raz na ekspresowy obiad 🙂
Oj tak 😀
prosty i super !
Dziękuję 🙂
Obiadek niczego sobie, parę zamienników jak dla mnie i obiadek dietetyczny mam
😀
Witam,
Rzadko piszę komentarze, ale tym razem musiałam. Przepis niby prosty, ale niesamowicie smaczny. Dziękuję i pozdrawiam.
Cieszę się, że przepis się spodobał ? Dziękuję za tak miłe słowa ?
Przepis prosty ale obiad pyszny i błyskawiczny.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Wyszły pyszne na pewno jeszcze zrobię nie raz 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂
Extra przepis – prawie taki sam jak mój ale bardziej mi pasuje
🙂
Rewelacja, jak już moje dziecko je to musi być dobre. Super przepis, polecam.
Cieszę się, że smakuje ?
Mniam ?
Dziekuje za ten przepis. Moja córka uwelbia je z makaronem !
Cieszę się, że smakują 🙂 Moje dzieci też je bardzo lubią 🙂
Super przepis
Dziękuję 🙂
Robię drugi raz i są mega dobre! Dzieciom smakują?
Cieszę się, że smakują 🙂
robie taki sos z soku pomidorowego z miąższem fajnie wychodzi i domowej roboty
Na pewno w takiej wersji jest też pysznie 🙂
Mi wyszły naprawdę przepyszne 🙂 Dzięki!
Kto od Andziaks po pulpety?
Jaaa! Gotujemy aż do miękkości czyli ile mniej więcej? ? będę je dziś robiła
Przyszłam tu od Andziaks, mega są te pulpeciki!
Cieszę się, że smakują 🙂
Mam nadzieję, że i inne przepisy się spodobają 🙂
Super obiad dziękuję.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Wyszło świetnie, zrobiłem tak samo tylko łyżkami pulpety zeby mniejsze były, idealne na szybki późny obiad po pracy.
Cieszę się, że smakowało 🙂