Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką
To jednej z moich ulubionych przepisów na na szybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika 😉 Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe chrupki (możecie zastąpić innymi ozdobami lub pominąć). Nic tylko jeść 😉 Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też doskonale, gdy spodziewamy się gości, a szafki świecą pustkami. Warto mieć wówczas taki prosty, awaryjny słodki wypiek 😉 Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżka naturalnego kakao – u mnie Skworcu
- 2 jajka klasy L (Uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową)
- 3/4 szklanki cukru (0,75 szkl)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 0,5 szklanki oleju (użyłam ryżowy, ale może też być rzepakowy)
- 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy)
Dodatkowo:
- czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej (klik) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite).
Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką (można ją również wyłożyć papierem do pieczenia). Wykładamy ciasto do formy.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut. Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto.
Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z formy i zdobimy polewą czekoladową. U mnie rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada. Połączyłam czekoladę mleczną z orzeszkami z kawałkami innych czekolad. Całość posypałam czekoladowymi chrupkami.
Smacznego
Uwielbiam takie ciasta 🙂
😀
Aaaaale pięknie wygląda! Już czuje w powietrzu ten kakaowy zapach! Mniam!
Dziękuję i polecam 😀
Ciacho pierwsza klasa Polecam innym bo fajny przepis Atu będę zaglądać
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pyszne wyszło takie lubię ja bez polewy tylko lukier też tak polecam
Wyszlo naprawdę smaczne a takie łatwe
Naprawdę łatwe, a smakuje mega. Dzięki 😀
Bardzo się cieszę, że smakowało 😀
Wyszło idealna takie wilgotne puszyste u mnie z domową konfiturą
Cieszę się, że smakowało 😀
Muszę upiec, bo wygląda mega
Upiekłam moja mama zaskoczona i dumna 🙂 właśnie jemu i jest takie pyszne 🙂 To moje pierwsze ciasto. Dziękuję pani za przepis lubię ten blog. Już robiłam z niego deser.
Cieszę się, że ciasto smakuje i przyniosło tyle dumy i radości. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
Czy mogę zamiast sody dodać proszek do pieczenia ?
Pani Joanno,
przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam tego ciasta na proszku do pieczenia. Musiałaby Pani dodać aż 2 łyżeczki i nie wiem jak wpłynęłoby to na smak i konsystencję ciasta.
Chce spróbować upiec to ciasto jednak mam tylko jajka- M, czy zwiększyć ilość jajek do 3?
Dzień dobry, powinno się udać również z mniejszymi jajkami. Nie zwiekszałabym tu ich ilości. Pozdrawiam
Pyszne ciasto 🙂
Dziękuję 😀
Czy można zastąpić wodę gazowans zwykłą wodą mineralną?
Przepraszam za późną odpowiedź. Niestety nie, ciasto mogłoby wyjść zbyt zbite. Pozdrawiam
Ja troszke przekombinowalam dodalam bakalie i zgniecione banany i tez jest pyssnie
Super pomysł 😀 Cieszę się, że smakowało 😀
Ciasto wyszło idealne. Puszyste, wilgotne. Rewelacja. Bardzo dziękuję za przepis ?
Cieszę się, że ciasto smakuje ? Pozdrawiam serdecznie
Fajne ciasto. Zrobiłam i polecam.
Cieszę się, że smakowało 😀
Zrobiłam tydzień temu, dodałam 2 łyżki kakao i mniej cukru, ale i tak pycha!!! Plus owoce na górę mmmm!
Dziś mam gości i wczoraj tez upiekłam z podwójnej porcji i kroje przed chwilą! Zbite….kurcze! A goście za 2h… można to jeść takie zbite jak blok czekoladowy ?
Przepraszam komentarz gdzieś zaginał. Może było za dużo kakao, albo źle dobrane proporcje na podwójną porcję?
Witam wygląda super ? A jakie proporcje by były na kwadratową blaszke? wymiarów nie mam jak podać… Czy zrobić z podwójnej porcji?
Pani Ulu, ciężko mi podpowiedzieć jak nie znam wymiarów blaszki. Ja to ciasto piekę też czasem w tortownicy 24 cm, wówczas wychodzi po prostu niższe. Jeżeli blaszka jest duża, to warto podwoić porcję. Pozdrawiam
Zrobiłam dziś dla gości, pyszne i szybkie, na pewno będę robiła częściej 😀 duży plus za to że nie trzeba miksera więc mogę robić kiedy dziecko śpi i to błyskawicznie 😀 dziękuję
Cieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam 🙂
Dzisiaj zrobiłam i to na szczęście od razu 2 porcje, jedna z powidłami śliwkowymi a drugą z dżemem truskawkowym. Napisałam na szczęście 2 porcje, bo ciasto jest pyszne i znika w tempie zastraszającym!
Dziękuję za przepis, przekażę dalej!
Cieszę się bardzo, że ciasto tak smakuje 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za tak miły komentarz 🙂
Wygląda pysznie, a takie recenzje, że i ja się skuszę 🙂
Polecam 😀
Przepis na pewno wykorzystam. Lubię takie słodkości, wygląda idealnie 🙂
Polecam 😀
Wszystko z czekoladą pojawia się i zaraz znika u mnie w domu. Ciasto wygląda super!
Pani Joanno, ciasto jest akurat z kakaem. Ale szczerze polecam 😀
Ja zrobiłam na proszku bo nie miałam sody.
Dałam dwie łyżeczki.
Wyszło super ?
Cieszę się, że smakowało 😀
Takie szybkie ciasta uwielbiam!
?
wygląda pysznie!
Dziękuje i polecam 😀
Robię je już któryś raz, rewelacja ciasto do zrobienia na momencie.
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakuje 😀
Super wygląda, planuje zrobić na święta zamiast makowca :p jaka temp powinna być w piekarniku z termoobiegiem?
Polecam 🙂
Pani Anno ja rzadko piekę ciasta z termoobiegiem. Używam opcji grzanie góra-dół. Z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę od tej podanej w przepisie do około 170 stopni.Proszę obserwować ciasto, bo każdy piekarnik jest inny. Pozdrawiam
Ja się tak zastanawiam czy zamiast dżemu można by dodać chałwy ?
Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Nie wiem czy ciasto nie wyjdzie suche. Ale… można spróbować 🙂
Bardzo fajny przepis gdy brak miksera
Polecam 🙂
lubię takie mokre ciasta
Super, że ciasto nie wymaga skomplikowanych sprzętów. Proste i zapewne pyszne. ; )
Polecam 😀
Nie spodziewałem się tak dobrej babki bardzo smaczna u mnie z bakaliami a składniki dobrane w punkt ??
Miło mi 🙂
Dodalam rodzynki i płatki migdalowe wyszlo rewelacyjnie?
Cieszę się, że smakowało 🙂
Przepyszne są ciasta z Pani przepisów,a dodatkowo banalnie proste i szybkie co dla takiej kucharki jak ja jest bardzo istotne;-);-) to ciasto kakaowe też wygląda obłędnie…chyba przez te przepisy będę musiała więcej biegać…ale warto:-P;-)
Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
A przepis polecam 🙂
Zrobiłam z kawałkami czekolady gorzkiej w środku, żeby trochę złamać słodycz dżemu truskawkowego i zamiast wody gazowanej (ktorej nie mialam) dodałam… coli. Wyszło super! Dużo piekę, a ten pdzepis jest tak niezwykle prosty i pyszny. Nie trzeba kombinować, żeby zrobić coś dobrego 😉
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Ja robiłam już je nawet z oranżadą 😉 Choć przyznam, że coli jeszcze tam nie dodałam. Muszę spróbować 😉
Dziękuję za przepis. Ciasto jest pyszne ???
Cieszę się, że smakuje 🙂