Polewa czekoladowa – babcina polewa do ciast Co jest tzw. przysłowiową kropką nad „i” każdego ciasta? Oczywiście polewa 🙂 Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną, prostą polewę czekoladową jak za dawnych lat. Taką polewę przygotowywała często moja babcia. Prosta i pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Błyszcząca, miękka, dobrze pokrywająca ciasto. Ja przeważnie polewam nią murzynka i inne szybkie wypieki. Spróbujcie.
P.s. Jak Wam się podoba kubek, w którym ją przygotowałam? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam emaliowane kubki. Takie jak za dawnych lat. Proste, rustykalne wzornictwo. Idealne do przygotowania babcinej polewy 😉
O garnkach pisałam Wam już tutaj. Całą kolekcję możecie nabyć na ZasmakujRadości.pl
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- 50 g ciemnego kakao
- 120 g cukru pudru
- 2-4 łyżki mleka (4 jeśli używacie masła, 2 jeśli używacie margaryny)
Przygotowanie:
Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy ciemne kakao, cukier puder (moja babcia go najpierw przesiewała, ja tego nie robię) i mleko. Całość mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy.
Rada! Jeśli uznacie, że polewa jest ciut za gęsta możecie dodać jeszcze odrobinę mleka.
Smacznego
Polewa z tego przepisu sprawdzona oblalalam nią babkę i jestem bardzo zadowolona
Bardzo mi miło, to czytać 🙂
Polewa Super, UWIELBIAM ?
Czy ta polewa nadaje sie do polania malych bezikow??
Raczej nie