Szybkie kakaowe ciasto na jogurcie

Kakaowe ciasto jogurtowe przepis

Szybkie czekoladowe ciasto jogurtowe

Szybkie kakaowe ciasto jogurtowe

Wiem, że uwielbiacie szybkie wypieki. Ja również 😉 Dlatego zostawiam Wam kolejny szybki przepis. Wczoraj na prośbę córki upiekłam pyszne kakaowe ciasto jogurtowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka machnięć łyżką i gotowe 😀 Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest wilgotne, a w połączeniu z mleczną polewą wręcz rozpływa się w ustach. My uwielbiamy takie proste ciasta jogurtowe. Polecam i Wam. Pamiętajcie tylko, by składniki na wasze kakaowe ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 340 g naturalnego jogurtu
  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka M
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można użyć zwykły)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Uwaga! Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przekładamy wszystkie składniki. Mieszamy wszystko łyżką tylko do połączenia.

Keksówkę (u mnie 31x11x7 cm, ciasto można też upiec w tortownicy 24 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub kaszą manną.

Masę wykładamy do przygotowanej formy.

Ciasto pieczemy na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka.

Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i dekorujemy. U mnie polewa z mlecznej czekolady i czekoladowe groszki.

Smacznego

*wpis we współpracy

Print Friendly, PDF & Email

26 comments

  1. Justyna says:

    Tak jak wspomnial ktoś wyżej, czuję się jakbym sodę łyżką jadła ???? pierwszy raz tu trafiłam, nie miałam co.zrobić z jogurtem.. niestety ciasto do wyrzucenia (mimo że wyrosło i jest wilgotne w środku)

    • Magdalena says:

      Pani Justyno to niestety jest kwestia indywidualnego gustu i smaku. Jak Pani też widzi powyżej wielu osobą smakuje i nie przeszkadza dodatek 2 płaskich łyżeczek sody. Wśród moich bliskich wszyscy lubią to ciasto. Jeśli nie jest Pani przyzwyczajona do smaku sody, to gdy widzi Pani ją w składnikach zawsze można zamienić ją na proszę do pieczenia. Jak sama pani pisze ciasto ładnie wyrosło i jest wilgotne. W każdym przepisie zawsze można coś zmienić tak by dostosować pod swój gust 🙂

    • Żanka says:

      Jak widzę takie kometarze, to aż oczy przecieram Ciasto do wyrzucenia? Czuć sodę? Przecież tam są tylko 2 łyżeczki a nie łyżki! Lubie przecież w proszku do pieczenia też jest soda. Moja babcia i moja mama zawsze na sodzie piekły najlepsze ciasta. Mi tam smakuje i wracam do tego przepisu wielokrotnie

      I ciasta które wyszło się nie wyrzuca. Może ktoś biedniejszy doceni, można z niego też coś zrobić choćby bajaderki. Dobre ale nie smakuje to nie w kosz tylko warto coś z nim zrobić,

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi