Pyszne ciasto murzynek – ciasto bez miksera
Dziś pyszny klasyk. Ciasto murzynek, czyli moje ulubione ciasto bez miksera. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków. Ciasto w rączkę i… już ich nie ma 😉 Ja zawsze podaję murzynka do kawy. Często też przed podaniem oblewam go polewą czekoladową <3 Ale nie jest to konieczne. To ciasto to klasyk, który nigdy nam się nie nudzi 🙂 Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszne ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na murzynka bez miksera.
Szukasz dobrej kawy do ciasta? Odwiedź LosVinos&Cafe
Ciasto i kawa, to dla mnie zawsze duet idealny. Tym razem znów rozkoszowałam się smakiem pysznej kaw od LosVinos&Cafe Rodzinna firma z Gdyni LosVinos&Cafe posiada w swojej ofercie najwyższej jakości wina, kawy i oliwy prosto z rynku hiszpańskiego. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Najwyższa jakość w rozsądnych cenach. Ja polecam Wam spróbować kawy Café Ecológic Estandard Speciality, które obecnie jest na promocji. Mieszanka 84% ziaren Arabica i 16% ziaren Robusty. Wyczuwalna słodka czekoladowa nuta. Da się też wyczuć nuty orzecha i czerwonego jabłka. Pyszna, delikatna kawa. Idealna do domowego ciasta 🙂
KOD RABATOWY
Dla zainteresowanych zakupami na stronie https://losvinosandcafe.pl/ zostawiam kod rabatowy „SLODKIEOKRUSZKI20” dający 20% rabatu na wszystkie produkty (tylko przy pierwszych zakupach) Kod ważny do końca sierpnia 2021
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- niepełna szklanka cukru (około 200 g)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 280 g dżemy truskawkowego (u mnie o obniżonej zawartości cukrów)
- 3 jajka M
Przygotowanie:
Formę (u mnie 30x24x6 z wyjmowanym dnem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, sodę, cukier i kakao. Dolewamy mleko, olej, wbijamy jajka i znów wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy dżem, mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Masę wykładamy do przygotowanej formy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ustawień – u mnie (piekarnik elektryczny) około 30-35 min, w starej kuchence gazowej piekłam około 40-45 minut. Zawsze tu stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzone ciasto można dodatkowo polać polewą czekoladową.
Smacznego
Przypominam Wam też przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które oczywiście polecam podać do pysznej kawy od LosVinos&Cafe
Ale cudne ciasto i te boskie zdjęcia <3
Dziękuję 🙂
Ciasto mojego dzieciństwa 🙂
Mojego też 😉 Moja mama je zawsze robiła. Ja tylko ciut zmodyfikowałam przepis 😉 I teraz ja robię je dla moich dzieci 😉
Czy można dodać do tego ciasta pokrojone w kostkę jabłuszka? Czy nie wyjdzie wtedy zakalec?
Nie piłam jeszcze tej kawy. A ciasto uwielbiam 😀 Dziękuję za przypomnienie przepisu 🙂
🙂
Muszę zrobić bo ciasto wygląda świetnie a przepis wydaje się naprawę łatwy
Polecam 🙂
Cudo
🙂
Czy można dodać do ciasta pokrojone jabłka w kostkę?
Myślę, że tak 🙂 Powinno wyjść z takim dodatkiem 🙂 Kiedyś robiłam to ciasto nawet z truskawkami (układałam kawałki truskawek na wierzchu ciasta) i wyszło pyszne.
Pozdrawiam i proszę dać znać jak wyszło 🙂