Pyszne ciasto murzynek – ciasto bez miksera

Pyszne ciasto murzynek – ciasto bez miksera

Dziś pyszny klasyk. Ciasto murzynek, czyli moje ulubione ciasto bez miksera. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków. Ciasto w rączkę i… już ich nie ma 😉 Ja zawsze podaję murzynka do kawy. Często też przed podaniem oblewam go polewą czekoladową <3 Ale nie jest to konieczne. To ciasto to klasyk, który nigdy nam się nie nudzi 🙂 Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszne ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na murzynka bez miksera.

Szukasz dobrej kawy do ciasta? Odwiedź LosVinos&Cafe

Ciasto i kawa, to dla mnie zawsze duet idealny. Tym razem znów rozkoszowałam się smakiem pysznej kaw od LosVinos&Cafe Rodzinna firma z Gdyni LosVinos&Cafe posiada w swojej ofercie najwyższej jakości wina, kawy i oliwy prosto z rynku hiszpańskiego. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Najwyższa jakość w rozsądnych cenach. Ja polecam Wam spróbować kawy Café Ecológic Estandard Speciality, które obecnie jest na promocji. Mieszanka 84% ziaren Arabica i 16% ziaren Robusty. Wyczuwalna słodka czekoladowa nuta. Da się też wyczuć nuty orzecha i czerwonego jabłka. Pyszna, delikatna kawa. Idealna do domowego ciasta 🙂

KOD RABATOWY

Dla zainteresowanych zakupami na stronie https://losvinosandcafe.pl/ zostawiam kod rabatowy „SLODKIEOKRUSZKI20 dający 20% rabatu na wszystkie produkty  (tylko przy pierwszych zakupach) Kod ważny do końca sierpnia 2021

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • niepełna szklanka cukru (około 200 g)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 280 g dżemy truskawkowego (u mnie o obniżonej zawartości cukrów)
  • 3 jajka M

Przygotowanie:

Formę (u mnie 30x24x6 z wyjmowanym dnem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W misce mieszamy łyżką suche składniki: mąkę, sodę, cukier i kakao. Dolewamy mleko, olej, wbijamy jajka i znów wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy dżem, mieszamy wszystko dokładnie łyżką.

Masę wykładamy do przygotowanej formy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ustawień – u mnie (piekarnik elektryczny) około 30-35 min, w starej kuchence gazowej piekłam około 40-45 minut. Zawsze tu stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzone ciasto można dodatkowo polać polewą czekoladową.

Smacznego

Przypominam Wam też przepis na pyszne ciasto z jabłkami, które oczywiście polecam podać do pysznej kawy od LosVinos&Cafe

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

    • Magdalena says:

      Myślę, że tak 🙂 Powinno wyjść z takim dodatkiem 🙂 Kiedyś robiłam to ciasto nawet z truskawkami (układałam kawałki truskawek na wierzchu ciasta) i wyszło pyszne.

      Pozdrawiam i proszę dać znać jak wyszło 🙂

Dodaj komentarz