Sernik na kremówce

Sernik na kremówce z nutą cynamonu

Święta coraz bliżej. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Dziś mam dla Was przepis na kolejny pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik. Sernik na kremówce z nutą cynamonu. Ten sernik dosłownie rozpuszcza się w ustach, a wszystko dzięki dodatkowi śmietanki 30% (zwanej też kremówką). Kto chętny na kawałek? 🙂

Jak zrobić sernik na kremówce?

Składniki:

  • 500 g sera na sernik
  • 1 budyń – u mnie o smaku cynamonowym (Emix), jeśli nie znajdziecie możecie dać śmietankowy i większą szczyptę cynamonu
  • 3 jajka M
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietanki 30% (zimnej)

Do dekoracji:

  • polewa o smaku mlecznej czekolady i posypka dekoracyjna

Przygotowanie:

W jednej misce miksujemy do połączenia ser, jajka, cukier i budyń.

W drugiej misce ubijamy naszą śmietanę. Śmietana ma się wyraźnie napuszyć. Nie trzeba jej ubijać na sztywno.

Śmietanę przekładamy do masy serowej i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia.

Masę wylewamy do formy (u mnie tortownica 22 cm, spód formy wyłożyłam papierem do pieczenia).

Sernik pieczemy około 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik należy obserwować, wierzch powinien się ładnie zarumienić. Po tym czasie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wyciągamy i studzimy do końca. Następnie dekorujemy polewą i posypką.

Sernik dobrze jest wstawić na noc do lodówki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz