Waniliowy sernik pod kruszonką
Dziś mam dla Was przepis na pyszny waniliowy sernik pod kruszonką. Prosty w przygotowaniu. Idealny do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas takie serniki zawsze znikają w kilka chwil. Ten zrobiłam na prośbę synka „Mamo, upieczesz serniczka. Tylko, żeby był pyszny i waniliowy” 😉 Czy mogłam odmówić? 😉 I oto jest pyszny, waniliowy sernik. Polecam 🙂
Jak zrobić domowy sernik pod kruszonką?
Przygotowanie takiego sernika jest bardzo proste. Minimalna ilość składników, chwila miksowania, jeszcze tylko wyrobić ciasto w rękach i już można piec. Spróbujcie.
Składniki:
Na sernik:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 3 większe jajka
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 budyń o smaku waniliowym (40 g)
Na „kruszonkę” /to nie jest typowa kruszonka/
- 200 g mąki pszennej luksusowej TOTA
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka jaj
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blaszkę (u mnie 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy. Dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy, znów miksujemy.
Na koniec dodajemy nasz ser z wiaderka i krótko miksujemy tylko do połączenia składników.
Składniki można też mieszać za pomocą ręcznej trzepaczki (ja nie raz tak robię).
Serową masę wykładamy do przygotowanej formy.
Przygotowujemy naszą a la kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtka i posiekane masło. Rozcieramy składniki w dłoniach tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wierzch sernika.
Ciasto pieczemy około 65-70 minut na środkowym poziomie piekarnika do ładnego zarumienienia z wierzchu. Uwaga! Ciasto należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Rada: Sernik warto zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego
*wpis we współpracy z TOTA