Jak dobrać patelnię do sposobu przyrządzania potraw?

Nie trzeba być szefem kuchni, by dobrze gotować. W końcu któż z nas nie lubi jeść smacznych potraw? Niewątpliwie te przygotowywane w domu są często smaczniejsze, ale i zdrowsze niż alternatywy, gdyż mamy wpływ na dobór składników i metody gotowania. Istotne znaczenie ma znalezienie właściwej patelni i dopasowanie jej do sposobu przyrządzania potraw.

Jak wybrać patelnię do smażenia?

Patelnia do smażenia powinna być trwała i odporna na ścieranie. Największą popularnością cieszą się patelnie teflonowe. Są one stosunkowo tanie, a przy tym wykazują odporność na wysokie temperatury. Ich powierzchnia jest gładka i nieprzywierająca, dzięki czemu można na nich smażyć dania bez tłuszczu bądź na niewielkiej ilości tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, że teflon nie jest odporny na zarysowania czy też zadrapania i pod ich wpływem może odpryskiwać. Dlatego należy zaopatrzyć się jeszcze w silikonowe przybory kuchenne, które nie zarysują powłoki. Jeżeli dojdzie już do uszkodzenia teflonu, to takiej patelni należy się pozbyć, gdyż związki teflonowe są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia.

Kolejną zaletą patelni teflonowych jest to, że są bardzo higieniczne. Jedzenie do nich nie przywiera, zatem wystarczy tylko je usunąć i przemyć patelnię. W żadnym wypadku nie należy ich szorować! Pamiętajcie również, że teflonu nie można przegrzewać, a do tego nie powinno się myć takiej patelni w zmywarce.

Patelni teflonowych można używać na różnego rodzaju kuchenkach, zarówno gazowych, jak i indukcyjnych. Można uznać je za uniwersalne, gdyż nadają się do smażenia zarówno ryb, mięs, jak i warzyw, ale też do duszenia potraw. Na patelni teflonowej przygotujemy naleśniki czy placuszki typu pancake. 

Patelnia z powłoką ceramiczną – czy to dobry wybór?

Można zdecydować się na patelnie ceramiczne. Ich powłoka powstaje z różnych minerałów oraz gliny. Aby zapewnić jej trwałość, wypalana jest w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnie ceramiczne na pewno cechuje zdecydowanie wyższa odporność na wysoką temperaturę niż patelnie teflonowe. Można je nagrzewać nawet do 400°C, co umożliwia przygotowanie potraw w piekarniku. Ponadto można je mrozić do -20°C. Ich dużą zaletą jest także fakt, że nagrzewają się równomiernie. Długo też utrzymują ciepło danej potrawy.

Podczas smażenia patelnie ceramiczne nie wydzielają żadnych szkodliwych związków. Powłoka nie wchodzi w reakcję z innymi składnikami oraz w żaden sposób nie wpływa na smak czy zapach potraw. Trzeba jeszcze pamiętać, że ceramiczna powłoka jest nieprzywierająca, najczęściej gładka i wykazuje większą odporność na zarysowania. Ponadto stosunkowo łatwo można utrzymać ją w czystości. Taka patelnia jest uniwersalna – nadaje się do smażenia warzyw, ryb oraz mięs. 

Powrót do tradycji – patelnie żeliwne 

Coraz większą popularnością cieszą się patelnie żeliwne. Są bardzo trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale i zarysowania. Podczas smażenia nie wydzielają szkodliwych związków. Na takich patelniach na pewno warto przygotowywać potrawy jednogarnkowe czy też gulasz. Są wręcz stworzone do duszenia mięs. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ponieważ nie są pokryte żadną powłoką, wymagają użycia większej ilości tłuszczu. Tego typu patelnie można również stosować w piekarniku. 

Patelnia emaliowana, stalowa, tytanowa – jakie mają zastosowania?

Dobrym wyborem jest również patelnia emaliowana. Może być wykonana z aluminium, stali nierdzewnej czy też żeliwa. Jest odporna na rdzewienie. Na takiej patelni powinno się przygotowywać posiłki dla osób starszych czy alergików. Tego typu modele są szczelne i higieniczne, nie wchłaniają zapachów potraw. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli dojdzie do odprysku emalii, to patelnia nie nadaje się już do użytku. 

Możecie też zdecydować się na mocną i niezawodną patelnię stalową, na której warto przygotowywać dania mięsne, ale i steki. Alternatywą dla niej jest patelnia tytanowa, którą możecie zmywać w zmywarce. Cechują ją nieprzywieralność i łatwość utrzymania w czystości, a do tego jest uniwersalna i nadaje się do przygotowania różnych potraw.                

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz