Deser a la monte
Dziś mam dla Was prosty, słodki deser a la monte. Mała ilość składników, krótki czas przygotowania. Idealna propozycja, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub gdy za chwilę mają nas odwiedzić goście 😉 Prosto, słodko i pysznie. Czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?
Jak zrobić deser a la monte z serkiem ricotta?
- 250 g serka ricotta
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 1 pełna łyżka nutelli
- biszkopty wrocławskie
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do miski przekładamy ser ricotta, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.
Pół masy przekładamy do innej miseczki, dodajemy nutellę, mieszamy do połączenia.
Na dno szklaneczek / małych pucharków wykładamy biszkopty, potem ciemną masę, a na koniec jasną.
Wierzch posypujemy drobno pokruszonym lub startym na tarce biszkopcikiem.
Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego