Sernik na mlekiem skondensowanym – kremowy i pyszny
Dziś przepis na sernik idealny! Tak, śmiało mogę to napisać, bo sernik na mleku skondensowanym cudownie wyrasta, nie opada, jest kremowy, puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. Możecie go zrobić w większej tortownicy lub tak jak ja w kwadratowej formie. Ten sernik jest cudowny 🙂 A do tego naprawdę prosty w przygotowaniu. Minimalna ilość składników, a jaki wspaniały efekt. I ten zapach podczas pieczenia… Aż ciężko się oprzeć, by nie spróbować go zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam 🙂
Spróbujcie przepisu na sernik na mleku skondensowanym. On uda się każdemu. Wysoki, kremowy sernik to idealna propozycja na deser, przyjęcia czy święta.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości sera na sernik – u mnie twaróg sernikowy Wieluń Mój Ulubiony
- 5 jajek M
- 2 budynie waniliowe (2×40 g)
- 1 mleko zagęszczone słodzone (puszka 530 g)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Blaszkę (u mnie kwadratowa 26×26, może być też np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien być na spodzie i na bokach (wystarczy lekko wysmarować formę masłem lub margaryną, a papier się do niej przykleja).
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy na środkowym poziomie. Poziom niżej wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka umieszczamy w mniejszej misce. Ubijamy na sztywno.
Do większej przekładamy cały ser, nasze żółtka, wlewamy mleko skondensowane i dodajemy 2 waniliowe budynie (proszek). Wszystko miksujemy do połączenia.
Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy łyżką lub ręczną trzepaczką.
Masę przekładamy do przygotowanej formy.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy jeszcze sernika. Zostawiamy go w zamkniętym piekarniku na 15-20 minut. I dopiero wyciągamy i studzimy.
Sernik kroimy dopiero, gdy całkowicie przestygnie (wcześniej należy ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia).
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Na pewno go upiekę na weekend, właśnie takiego przepisu szukałam 🙂
Polecam 🙂 Będzie mi miło jak podeśle później Pani zdjęcie. Dodałabym je do galerii „Czytelnicy pieką/gotują”
Czy mogę dodać rodzynki, będzie bardziej świąteczny ?
Można spróbować wmieszać je delikatnie do masy na sam koniec.
Pieczenie na środkowym poziomie na kratce ?A gdzie wstawiamy naczynie żaroodporne ? Na samo dno piekarnika czy na blasze bezpośrenio pod tortownicą z sernikiem ?
Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Ja ustawiam ciasto na kratce. A naczynie może Pani ułożyć nawet na dnie piekarnika. Jak Pani wygodniej.
Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej? Czy mogą być z lodówki?
Najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej.
Zrobiłam i powiem tak. Najlepszy sernik jaki jadłam. Puch mega wysoki no pyszny
Cieszę się, że sernik z mojego przepisu tak smakuje 🙂
Wyśmienity u mnie nie wyobrażają sobie weekendu bez tego sernika
😀
Proszek czyli te budynie
Tak, budynie.
Wygląda bardzo apetycznie, a czy mogę na spód dać sezam?
Nie próbowałam, ale myślę, że można.
A mleko skond ma być uprzednio gotowane czy takie surowe?
Używamy gotowe mleko z puszki, nie gotujemy go. Używam np. takiego: mleko zagęszczone SM Gostyń słodzone.
Czy ten sernik można upiec na spodzie z pokruszonych herbatników?
Myślę, że powinien się udać.
Budynie mają być z cukrem czy bez cukru?
Pani Maju, może Pani użyć dowolny budyń. Ja raz dodaje bez cukru, raz z cukrem. Takie jak akurat mam pod ręką 😉
Przepraszam czy może być ser z wiaderka dobrej jakości ?
Tak. Ważne, żeby ser z wiaderka jaki Pani użyje nie był zbyt wodnisty.
Najlepszy sernik jaki robiłam Super przepis
Miło mi 🙂
Przepis rewelacyjny . Dziękuję i wszystkim szczerze polecam.
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂 Jeśli kiedyś będzie miała Pani jakieś zdjęcie to będzie mi miło jak podeśle je Pani na mój mail lub przez FB. Zamieszczę w galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują”
Pozdrawiam
Czy mozna zrobic kruchy spód, dodać kruszonkę na wierzch i upiec wszystko razem?
Pani Zofio, niestety nie próbowałam. Ten sernik akurat zawsze robię bez spodu.
Tu ma Pani przykład innego sernika, który piekę na kruchym spodzie i z kruszonką: https://www.slodkieokruszki.pl/sernik-z-prazonymi-jablkami-i-kruszonka/
Czy mozna zrobic kruchy spód, dodać kruszonkę na wierzch i upiec wszystko razem bez podpiekania spodu?
Pani Zofio odpowiedziałam wcześniej już na to pytanie 🙂
Pani Zofio, niestety nie próbowałam. Ten sernik akurat zawsze robię bez spodu. Piecze się go w różnych temperaturach (obniża temp po określonym czasie), dlatego nie wiem czy wyjdzie on na kruchym spodzie.
Tu ma Pani przykład innego sernika, który piekę na kruchym spodzie i z kruszonką: https://www.slodkieokruszki.pl/sernik-z-prazonymi-jablkami-i-kruszonka/
Najpyszniejszy sernik jaki jadlam, przepis zostaje na stałe 🙂 dziękuję i pozdrawiam
Jak miło czytać takie komentarze 🙂 Cieszę się, że sernik smakuje 🙂
Zrobiłam w mniejszej blasze i wyszedł MEGA wysoki prosty Uwielbiam ten przepis
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Zrobiłam ten sernik w blaszce 24, bo chciałam aby był jeszcze wyższy, a on mi klapł jeszcze niżej niż go wlałam, nie wiem co zrobiłam nie tak. Jest niziutki, zakalec:(
Niziutki zakalec? Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam takich problemów z tym przepisem. Robi go nawet sama moja córeczka.
A czy zastosowała się Pani do wszystkich ustawień temperatury? (najpierw wyższa, potem obniżamy) Blaszka z wodą była na dole piekarnika? Białka ubite na koniec dopiero wmieszane w masę?
Podpytuję o tyle rzeczy, bo próbuję dojść do tego co się takiego stało, że Pani ren sernik nie wyszedł. Przepis jest naprawdę wielokrotnie sprawdzony.
Ale jak zakalec?? W serniku??
Ja robię ten sernik już chyba z 8 raz. Właśnie jest w piekarniku bo rodzina przyjedzie i zawsze mi wychodzi poza jednym razem. MOze tu ten sam błąd. Kiedyś zamiast mleka zagęszczonego słodzonego dałam takie mleko z kartonika zagęszczone. Źle doczytałam przepis.
Sernik pycha. Robiłam wielokrotnie, zawsze wychodzi. Ważne jest powolne studzenie.
Cieszę się, że smakuje 🙂