Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką

Sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką

Lubicie serniki? A szarlotki? Co powiecie na połączenie tych dwóch ciast 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z prażonymi jabłkami i kruszonką. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Również na zbliżające się święta. Śmiało mogę napisać, że to jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Drugim jest pyszny sernik na mleku skondensowanym, który też szczerze Wam polecam.



Składniki:

Na sernik:

  • 1 kg dobrego sera na sernik
  • 4 jajka M
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła

Na „kruszonkę”:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka jaj M

Dodatkowo:

  • 10 łyżek prażonych jabłek (domowe lub kupne)

*szkl ma 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blaszkę (u mnie 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i rozpuszczone masło. Wszystko miksujemy. Dodajemy budyń, znów miksujemy.

Następnie dodajemy ser. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.

Serową masę wykładamy do przygotowanej formy.

Na wierch wykładamy prażone jabłka. Na jabłka wykładamy nasze grudki ciasta a la kruszonka.

Jak zrobić a la kruszonkę? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło z cukrem i resztą składników). Schładzamy w lodówce lub od razu układamy ciasto na jabłkach. Uwaga! To nie jest typowa kruszonka, a raczej kruche ciasto. Dlatego można z ciasta uformować kulę, schłodzić ją dobrze w zamrażalniku i zetrzeć ciasto na tarce.

Nasz sero-jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60-65 minut (ładnie zarumienione ciasto z wierzchu, ciasto należy obserwować piekarnik grzeje inaczej). Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja zawsze zostawiam jeszcze chwilę w wyłączonym zamkniętym piekarniku i dopiero go lekko uchylam.

Ciasto warto zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

4 comments

Dodaj komentarz