Surówka z pieczonych buraków

Surówka z pieczonych buraków

Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna 😀 Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć) i… olej z pestek dyni. Oczywiście możecie użyć innego oleju, ale ja zdecydowanie polecam Wam spróbować surówki właśnie z nim. Dlaczego? O tym poniżej.

Taka surówka najlepiej smakuje do najróżniejszych sosów, które podaję z ziemniakami lub kluseczkami. Spróbujcie.

Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni?

Ten ciemno zielony olej znany jest ze swych cennych właściwości i ciekawego smaku. Olej z pestek dyni naprawdę wspaniale wzbogaca smak wielu dań, nie tylko surówek czy sałatek. Doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, serem i… pieczywem. Koniecznie spróbujcie kromkę świeżego domowego chleba z olejem z pestek dyni 😉 Przepis na chleb znajdziecie tutaj

Jakie właściwości ma olej z pestek dyni?

  • wspomaga pracę wątroby,
  • hamuje rozwój procesów zapalnych,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pozytywnie działa na cały układ moczowy,
  • zalecany jest przy schorzeniach gruczołu krokowego,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • poprawia koncentrację.

To oczywiście tylko część właściwości jakie płyną ze stosowania oleju z pestek dyni.

Dobrej jakości olej z pestek dyni kupić na stronie SOSTA Polecam!

Składniki:

  • 500 g pieczonych buraków (waga już po obraniu)
  • 1 jabłko
  • 1 dymka lub pół małej cebuli
  • 0,5 cytryny
  • miód lub cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju* – u mnie dziś z pestek dyni Sosta
  • sól i pieprz do smaku

*można użyć inny olej, ale ten nadaje surówce ciekawego smaku i ma wyjątkowe właściwości odżywcze

Przygotowanie:

Upieczone buraki studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak upiec buraki? O tym pisałam Wam np. tutaj (klik)

Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce.

Cebulę/dymkę drobno szatkujemy.

W misce mieszamy składniki dodając olej, miód do smaku lub cukier (najpierw mniejszą ilość – szczyptę cukru lub niepełną łyżeczkę miodu) i sok z cytryny (tu również dodajemy go stopniowo wg upodobań). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy.

Surówkę z pieczonych buraków najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz