Surówka z pieczonych buraków
Surówka z pieczonych buraków Dziś polecam Wam pyszną surówkę z pieczonych buraków. Prosta, zdrowa i taka pyszna 😀 Tą surówką zajada się u nas każdy, nawet moje dzieci. Moja córeczka zawsze prosi o dokładkę, co mnie ogromnie cieszy, bo to w końcu samo zdrowie. Buraki, jabłka, miód (możecie zamienić na cukier lub pominąć) i… olej z pestek dyni. Oczywiście możecie użyć innego oleju, ale ja zdecydowanie polecam Wam spróbować surówki właśnie z nim. Dlaczego? O tym poniżej.
Taka surówka najlepiej smakuje do najróżniejszych sosów, które podaję z ziemniakami lub kluseczkami. Spróbujcie.
Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni?
Ten ciemno zielony olej znany jest ze swych cennych właściwości i ciekawego smaku. Olej z pestek dyni naprawdę wspaniale wzbogaca smak wielu dań, nie tylko surówek czy sałatek. Doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, serem i… pieczywem. Koniecznie spróbujcie kromkę świeżego domowego chleba z olejem z pestek dyni 😉 Przepis na chleb znajdziecie tutaj
Jakie właściwości ma olej z pestek dyni?
- wspomaga pracę wątroby,
- hamuje rozwój procesów zapalnych,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- pozytywnie działa na cały układ moczowy,
- zalecany jest przy schorzeniach gruczołu krokowego,
- stymuluje układ odpornościowy,
- poprawia koncentrację.
To oczywiście tylko część właściwości jakie płyną ze stosowania oleju z pestek dyni.
Dobrej jakości olej z pestek dyni kupić na stronie SOSTA Polecam!
Składniki:
- 500 g pieczonych buraków (waga już po obraniu)
- 1 jabłko
- 1 dymka lub pół małej cebuli
- 0,5 cytryny
- miód lub cukier do smaku
- 2 łyżki oleju* – u mnie dziś z pestek dyni Sosta
- sól i pieprz do smaku
*można użyć inny olej, ale ten nadaje surówce ciekawego smaku i ma wyjątkowe właściwości odżywcze
Przygotowanie:
Upieczone buraki studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jak upiec buraki? O tym pisałam Wam np. tutaj (klik)
Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce.
Cebulę/dymkę drobno szatkujemy.
W misce mieszamy składniki dodając olej, miód do smaku lub cukier (najpierw mniejszą ilość – szczyptę cukru lub niepełną łyżeczkę miodu) i sok z cytryny (tu również dodajemy go stopniowo wg upodobań). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy.
Surówkę z pieczonych buraków najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce.
Smacznego