Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów Dziś polecam Wam kolejny pyszny przepis na obiad z makaronem w roki głównej. Makaron z grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów jest naprawdę sycący i prosty w przygotowaniu. Tu grzybową bazę stanowią suszone grzyby (u mnie dziś maślaki) i pieczarki. Do tego pyszny makaron muszelki durum 6 jajeczny i pikantne kabanosy, które świetnie wzbogacają smak całego dania. Jeśli lubicie dania z makaronem i grzybowe smaki, to jest to propozycja w sam raz dla Was. Spróbujcie.
Składniki:
- 0,5 opakowania makaronu muszelki (125 g) – u mnie durum 6 jajeczny Śląski Bifej
- 2 małe gaście suszonych grzybów (u mnie dziś maślaki)
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula lub cebula suszona w płatkach
- około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów
- sól i pieprz do smaku
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- olej do podsmażenia składników
- 180 g śmietana 18% do zup i sosów
- drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć)
Przygotowanie:
Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 20-25 minut (wody nie powinno być mniej niż 1-1,5 szklanki, później musi nam zostać 0,5 szklanki z gotowania do sosu).
Odcedzamy nasze grzyby. Pół szklanki wody z gotowania grzybów zostawiamy. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujmy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeśli używamy świeżej cebuli drobno ją kroimy i podsmażamy na oleju (suszoną dodajemy razem z kabanosami), po czym dodajemy nasze pokrojone grzyby. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone pieczarki (ja kroję w półplasterki). Doprawiamy całość pieprzem i chwilę smażymy, mieszając. Następnie dolewamy naszą wodę z grzybów i dusimy pod przykryciem przez około 4-5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy drobno pokrojone kabanosy i jeszcze chwilę smażymy, mieszając co jakiś czas (nasz „sos” powinien się zredukować).
Zmniejszamy ogień na minimalny i stopniowo dodajemy śmietanę, za każdym razem mieszając. Na koniec doprawiamy całość słodką czerwoną papryką, pieprzem i solą (przypraw dajemy wg upodobań, zawsze próbujemy danie).
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy składniki. Jeszcze chwilę zostawiamy na paliku i podajemy póki gorące. Przed podaniem można całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego
Ale pyszności. Zapisuję do zrobienia.
Polecam 🙂
Ostatnio robiłam bigos i chleb z pani przepisu. Wyszło pysznie. Ten przepis też chętnie wypróbuję
Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂 Jest mi niezmiernie miło 🙂