Domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem

Domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem Idealne na spotkania z koleżankami lub gdy po prostu mamy ochotę na coś dobrego 😉 Proste i szybkie w przygotowaniu. Czekoladowe krążki przygotowuje się m.in. z oleju kokosowego, dobrego ciemnego kakao i miodu. Uwaga! Czekoladki nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają gorzką czekoladę. Słodyczy nadają im dodatki – u mnie kolorowe kawałki kandyzowanego ananasa. Spróbujcie.

Szukając bakalii do wypieków i najróżniejszych deserów zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!

logo_eDana

 

Składniki: (na 12 sztuk)

  • pół szklanki kakao (ciemnego do wypieków)
  • pół szklanki rozpuszczonego masła (u mnie klarowane)
  • pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)*
  • ananas kandyzowany mix kolorów – do nabycia w e-Dana

*jeśli takiego nie macie możecie rozpuścić swój miód

Dodatkowo:

  • będzie Wam potrzebna silikonowa forma na muffinki

Smacznego

Do miski wsypujemy ciemne kakao. Wlewamy ciepłe rozpuszczone masło (najlepiej klarowane), ciepły rozpuszczony olej kokosowy i płynny miód. Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.

Masę przelewamy do silikonowej foremki na muffinki. W każdą porcję (mają nam powstać czekoladowe krążki) nakładamy kilka kandyzowanych kostek ananasa.

Formę odstawiamy do przestudzenia, a następnie do zamrażalnika, aby nasze czekoladki ładnie zastygły (na około 2 h).

Następnie wyciągamy nasze czekoladowe krążki z foremki.

Nasze domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*