Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy

Wyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy Dziś polecam Wam jeden z naszych ulubionych syropów. Przygotowałam go pierwszy raz jeszcze jako nastolatka i tak od czasu do czasu wracam do tego pysznego przepisu. Taki syrop wspaniale smakuje z najróżniejszymi deserami, lodami, prostymi ciastami. Ja osobiście uwielbiam go również dodawać do latte. Idealny na chłodne dni i święta. Moja rodzina i goście uwielbiają sięgać po ten wyjątkowy i słodki dodatek. Spróbujcie i Wy.

Syrop przygotowujemy na dobrej patelni, aby nic nam nie przywarło. Ja polecam patelnię AMBITION,

którą możecie nabyć na stronie http://ambition.pl

 

Składniki:

  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 pełne łyżki kremu ciasteczkowego (typu speculoos)*

*do nabycia w niektórych marketach lub sklepach internetowych

Przygotowanie:

Patelnię ustawiamy na małym gazie, wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (nie mieszamy).

Następnie ostrożnie wlewamy wodę i zaczynamy mieszać ręczną trzepaczką. Po czym dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy tak przez chwilę. Kolejno dodajemy nasz ciasteczkowy krem (3 pełne łyżki), całość energicznie mieszamy cały czas podgrzewając aż nasz syrop będzie jednolity i ładnie zgęstnieje. Nie zostawiamy za długo – syrop ma mieć płynną konsystencję.

Zestawiamy z palnika, jeszcze chwilę mieszamy. Syrop przelewamy do słoiczka lub innego naczynia, w którym będziemy go przechowywać. Można też go od razu podać.

Taki syrop wspaniale smakuje z najróżniejszymi deserami, lodami, prostymi ciastami. Ja osobiście uwielbiam go również dodawać do latte. Idealny na chłodne dni i święta.

Smacznego

 
Przepis bierze udział w konkursie

Przepis na udane święta

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz