Domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem

Domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem Idealne na spotkania z kole偶ankami lub gdy po prostu mamy ochot臋 na co艣 dobrego 馃槈 Proste i szybkie w przygotowaniu. Czekoladowe kr膮偶ki przygotowuje si臋 m.in. z oleju kokosowego, dobrego ciemnego kakao i miodu. Uwaga! Czekoladki nie s膮 zbyt s艂odkie, bardziej przypominaj膮 gorzk膮 czekolad臋. S艂odyczy nadaj膮 im dodatki – u mnie kolorowe kawa艂ki kandyzowanego ananasa. Spr贸bujcie.

Szukaj膮c bakalii do wypiek贸w i najr贸偶niejszych deser贸w zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Du偶y wyb贸r, dobra jako艣膰. Polecam!

logo_eDana

 

Sk艂adniki: (na 12 sztuk)

  • p贸艂 szklanki kakao (ciemnego do wypiek贸w)
  • p贸艂 szklanki rozpuszczonego mas艂a (u mnie klarowane)
  • p贸艂 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki p艂ynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)*
  • ananas kandyzowany mix kolor贸w – do nabycia w e-Dana

*je艣li takiego nie macie mo偶ecie rozpu艣ci膰 sw贸j mi贸d

Dodatkowo:

  • b臋dzie Wam potrzebna silikonowa forma na muffinki

Smacznego

Do miski wsypujemy ciemne kakao. Wlewamy ciep艂e rozpuszczone mas艂o (najlepiej klarowane), ciep艂y rozpuszczony olej kokosowy i p艂ynny mi贸d. Ca艂o艣膰 mieszamy dok艂adnie drewnian膮 艂y偶k膮.

Mas臋 przelewamy do silikonowej foremki na muffinki. W ka偶d膮 porcj臋 (maj膮 nam powsta膰 czekoladowe kr膮偶ki) nak艂adamy kilka kandyzowanych kostek ananasa.

Form臋 odstawiamy do przestudzenia, a nast臋pnie do zamra偶alnika, aby nasze czekoladki 艂adnie zastyg艂y (na oko艂o 2 h).

Nast臋pnie wyci膮gamy nasze czekoladowe kr膮偶ki z foremki.

Nasze domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem podajemy od razu lub przechowujemy w lod贸wce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz