Rozgrzewający deser na jesienne dni. Prosty, pyszny deser idealny na chłodne dni. Ja uwielbiam takie połączenia domowego owocowego kisielu (przygotowanego z goździkami), chrupiącego musli i jabłka. Nic tylko jeść. Spróbujcie i Wy. Czasem w prostocie tkwi siła 😉
Do przygotowania deseru użyłam pysznego Musli Crunchy naturalne z nasionami chia 4health. Idealne na śniadania, jak i szybkie pyszne desery. Nawet moje maluchy lubią je pochrupać ? Warto zapoznać się z pełną ofertą 4healt, bo jest naprawdę ciekawa i co najważniejsze smaczna ? W ofercie znajdziecie 3 rodzaje musli i 4 rodzaje batonów. Szczerze polecam.
* zdjęcie pochodzi z http://4healthfood.pl
Aktualności i ciekawych informacji szukajcie też na Facebook’u
Składniki:
- 2 szklanki domowego kisielu (jak zrobić poniżej)
- około 6-8 łyżek Musli Crunchy naturalne z nasionami chia 4health
- 1 duże jabłko
- dwie szczypty cynamonu
Rozgrzewający kisiel:
- 250g mrożonych owoców (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, śliwki)
- 2 szklanki wody
- cukier według uznania (1-2 łyżki, u mnie trzcinowy)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 goździki
Przygotowanie:
Kisiel:
W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Resztę wody zagotowujemy z owocami, goździkami i cukrem. Po około 2 minutach zmniejszamy ogień i powoli, ciągle mieszając, wlewamy rozrobioną mąkę. Gotujemy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając. Gotowy kisiel przecedzamy przez sito.
Deser:
Na dno pucharków / małych szklaneczek nakładamy po kisiel, następnie porcje musli, kolejno starte lub pokrojone na cienkie plasterki jabłko, obsypujemy je szczyptą cynamonu i znów nakładamy kisiel, kończymy porcją musli.
Podajemy od razu.
Smacznego
Kocham takie desery Zrobię
A kisiel z goździkami hmm to już koniecznie bo jeszcze nie jadłam
Polecam spróbować 🙂