Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis na tradycyjną babkę piaskową.

Babka piaskowa dwukolorowa. Tradycyjny przepis na babkę piaskowąDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na dwukolorową babkę piaskową. Od dłuższego czasu szukałam tradycyjnego przepisu na to ciasto. I mam… Babka piaskowa z tego przepisu smakuje zupełnie jak tak mojej babci. Przepis pochodzi z książki „Dobra kuchnia. Ciasta z blachy”, którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj).  Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej 😉

Ja swoją babkę piekłam dość późno, więc musicie mi wybaczyć mi zdjęcia 😉

Składniki: (na keksówkę)

  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (u mnie klasy M)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Przygotowanie:

Do miski wkładamy miękką margarynę (ja swoją wcześniej pokroiłam na mniejsze kawałki). Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Całość miksujemy.

Mąkę pszenną mieszamy w osobnej misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do utartej margaryny dodajemy po jednym jajku stale miksując. Na koniec powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując.

Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy.

Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki.

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie w 180 stopniach około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po przestudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem.

Babka piaskowa dwukolorowa. Tradycyjny przepis na babkę piaskową. (2)

Smacznego

*Przepis pochodzi z książki „Dobra kuchnia. Ciasta z blachy”

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly

4 comments

Dodaj komentarz


*