Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową. Pyszny zapiekany deser.

Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową. Pyszny zapiekany deser.Pogoda nie dopisuje. Dlatego po powrocie do domu przygotowałam szybki zapiekany deser. Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową umilą nawet tak pochmurny dzień. W kilka chwil możecie przygotować coś smacznego, a zarazem pożywnego. Takie jabłuszka z ryżem nadają się doskonale na deser, jak i śniadanie czy kolację. Spróbujcie. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki domowych lodów (np. z tego przepisu).

Składniki: (na 2 małe porcje)

  • 2 jabłka (najlepiej słodkie i soczyste)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 laska cynamonu (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
  • 3/4 szklanki płatków ryżowych
  • 11/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 małe, miękkie ciasteczka (u mnie zbożowe)
  • czekoladowa posypka lub starta czekolada

Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem na najmniejszym ogniu gotujemy mleko z laską cynamonu. Następnie dodajemy cukier, mieszamy chwile. Potem wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy, co jakiś czas mieszając do zgęstnienia.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do małych kokilek (żaroodporne miseczki do zapiekania) napełniając je do połowy. Następnie na wierzch układamy mleczne płatki ryżowe (laskę cynamonu wyciągamy). W każdą porcję deseru wbijamy jedno ciasteczko (uwaga – niektóre rodzaje ciasteczek mogą się delikatnie przypalić w piekarniku, jeśli się tego obawiacie można zrobić wgłębienie w deserze, a po zapieczeniu włożyć w to miejsce ciasteczko lub pokruszyć ciasteczko na wierzch deseru).

Desery wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekamy 5-7 minut (w zależności od piekarnika).

Desery lekko studzimy i podajemy jeszcze ciepłe obsypane czekoladową posypką lub startą czekoladą. Taki zapiekany deser doskonale smakuje również w towarzystwie gałki lodów (np. z tego przepisu).

Jabłuszka pod lekko cynamonową pierzynką ryżową. Pyszny zapiekany deser..

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz