Wielkanocne ciasteczka Szukacie pomysłu na wielkanocne ciasteczka? Polecam wam proste ciasteczka w kolorowe kropki. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych 😉 U mnie każdy chętnie sięga po takie wielkanocne ciasteczka 😉 Bo spójrzcie sami, czy te ciasteczka nie są urocze? Proste waniliowe ciasteczka z kolorową posypką przypominającą popękane jajeczka, to idealna propozycja na wielkanocny stół lub coś pysznego do kawy. Spróbujcie.
W przygotowaniach ciasteczek pomagał mi jak zawsze mój kochany synek i niezawodny mikser 😉 Polecam Wam mikser Zelmotor. Polska marka, bardzo dobry sprzęt w przystępnej cenie. Naprawdę warto. Idealny do świątecznych przygotowań 😉
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 150 g masła (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kolorowe cukierki – u mnie posypka „Kolorowe mini piegi” Delecta, ale mogą być też np. małe jajeczka lub draże M&M itd.
Przygotowanie:
Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Następnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie miksujemy.
Kolejno dodajemy sok z limonki i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Gdy masa będzie przypominać a la kruszonkę odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.
Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (latem polecam włożyć je na 5 minut do zamrażalnika). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każde ciasto wciskamy kolorowe cukierki (ilość wg upodobań, mi pomagał synek).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.
Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie.
Z podanych składników wyjdzie duża blacha ciasteczek.
Smacznego
Super ciasteczka ?
Dziękuję 🙂