Orzechowo-waniliowe ciasteczka dwukolorowe To moja kolejna propozycja na domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu. Te ciasteczka idealnie smakują zarówno z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty, jak i w towarzystwie mleka czy napoju migdałowego. Proste, pyszne dwukolorowe ciasteczka z dodatkiem orzechów laskowych. Nic tylko chrupać do woli 😉
P.s. Jeśli szukacie fajnych dodatków do kuchni czy na świąteczny stół, to koniecznie zajrzyjcie na stronę APS Glass & Bar Supply Warsaw Tu znajdziecie nie tylko piękne szkło, porcelanę, sztućce i inne dodatki, ale również artykuły spożywcze czy profesjonalny sprzęt barmański. Warto zapoznać się z ofertą APS Polska. Ja mam stamtąd m.in. widoczny na zdjęciu półmisek, moje ukochane sztućce, świetne buteleczki z pokrywką, wyjątkowy koszyczek (uwielbiam takie ozdoby) i wiele (!) kolorowych papierowych rurek. Bez nich ani rusz 😉 Moje dzieci je uwielbiają 😉
Składniki:
- 2 pełne łyżki mielonych orzechów laskowych
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 150 g masła (wcześniej wyciągamy je z lodówki)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy oba rodzaje cukru, dodajemy posiekane masło i chwilę miksujemy. Następnie wbijamy jajka i dokładnie miksujemy.
Do masy stopniowo wsypujemy mąkę, miksujemy aż do powstania a la kruszonki.
Następnie ciasto chwile zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na pół. Część bez dodatków od razu wkładamy do lodówki. DO drugiej części dodajemy kakao i mielone orzechy. Zagniatamy wszystko ręką. Naszą orzechowo-kakaową część też wkładamy do lodówki do dobrego schłodzenia (około 30 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Wyciągamy obie masy. Formujemy z każdej wałek (ja dzielę na pół i robię dwa mniejsze wałki). Wałki zlepiany ze sobą i kroimy je na ciasteczka. Każde lekko spłaszczamy ręką.
Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi cała duża blaszka ciasteczek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut do zarumienienia. Ciasteczka należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki.
Smacznego