Szybkie ciasteczka orzechowe bez mąki Dziś coś dla wielbicieli masła orzechowego i prostych słodkich wypieków. Szybkie ciasteczka orzechowe bez mąki. Minimalna ilość składników, chwila mieszania i już można lepić ciasteczka. Prosto, słodko i bardzo orzechowo 😉 Kto się skusi na takie ciasteczko?
Moje ciasteczka wzbogaciłam dziś o dodatek liofilizowanych truskawek. Fajnie wzbogaciły smak.
Przypominam, że do końca marca wciąż można zrobić zakupy w sklepie https://sklep.pi-nuts.eu/ z 15% zniżką. Wystarczy przy składaniu zamówienia wpisać kod: okruszki15
Składniki:
- 250 g masła orzechowego Pi-nuts
- 1 wiejskie jajko
- niepełna 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można użyć innego cukru, uwaga ciasteczka są mocno słodkie)
- 1 łyżka liofilizowanych truskawek grys Pi-nuts
Przygotowanie:
Do miski przekładamy całe masło orzechowe, wbijamy 1 jajko i dodajemy pozostałe składniki.
Masę wstępnie mieszamy łyżką, a następnie chwile zagniatamy ręką.
Z masy w dłoniach formujemy małe kulki. Układamy je w odstępach na blaszce i spłaszczamy na kształt ciasteczek.
Orzechowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut do lekkiego zarumienienia.
Ważne, by po wyjęciu z piekarnika nie ściągać ciasteczek od razu z blaszki. Ciasteczka najpierw należy wystudzić, a dopiero później ściągnąć z blachy. Wcześniej będą zbyt delikatne.
Smacznego