Wielkanocne ciasteczka

Wielkanocne ciasteczka Szukacie pomysłu na wielkanocne ciasteczka? Polecam wam proste ciasteczka w kolorowe kropki. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych 😉 U mnie każdy chętnie sięga po takie wielkanocne ciasteczka 😉 Bo spójrzcie sami, czy te ciasteczka nie są urocze? Proste waniliowe ciasteczka z kolorową posypką przypominającą popękane jajeczka, to idealna propozycja na wielkanocny stół lub coś pysznego do kawy. Spróbujcie.

W przygotowaniach ciasteczek pomagał mi jak zawsze mój kochany synek i niezawodny mikser 😉 Polecam Wam mikser Zelmotor. Polska marka, bardzo dobry sprzęt w przystępnej cenie. Naprawdę warto. Idealny do świątecznych przygotowań 😉

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g masła (wcześniej wyciągnięte z lodówki)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kolorowe cukierki – u mnie posypka „Kolorowe mini piegi” Delecta, ale mogą być też np. małe jajeczka lub draże M&M itd.

Przygotowanie:

Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Następnie wbijamy jajko i wszystko dokładnie miksujemy.

Kolejno dodajemy sok z limonki i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Gdy masa będzie przypominać a la kruszonkę odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (latem polecam włożyć je na 5 minut do zamrażalnika). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W każde ciasto wciskamy kolorowe cukierki (ilość wg upodobań, mi pomagał synek).

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.

Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie.

Z podanych składników wyjdzie duża blacha ciasteczek.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi