Waniliowy sernik z mango

Waniliowy sernik z mango Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik z dodatkiem słodkiego mango. Szybki w przygotowaniu, kremowy i ten akcent z mango… Uwielbiam takie połączenia. Cala rodzina była zachwycona smakiem. Idealne ciasto do filiżanki dobrej kawy. Bo czy coś smakuje lepiej niż słodki, kremowy wypiek z aromatyczną kawą? Ja kocham takie połączenia. A Wy?

A jeśli o kawie mowa, to chciałabym Wam przypomnieć o pysznych kawach od Caffee Perfetto. W Caffe Perfetto dba się o jakość i sprowadza najlepszej kategorii ziarna kawy, ręcznie zbierane i sortowane, wyłącznie od renomowanych dostawców lub bezpośrednio z plantacji. Przed wysyłką paczki do klienta ziarna kawy są świeżo palone metodą rzemieślniczą “slow roast” w tradycyjnym piecu bębnowym przez roast master’ow z dużym doświadczeniem. Ich wiedza i doświadczenie wyczuwalne są w każdej naszej filiżance.

Wraz z rodziną miałam przyjemność spróbować 4 pysznych kaw od Caffe Perfetto:

  • Caffe Perfetto Kamerun Santa – Blue Mountain – wspominałam Wam o niej już tutaj (klik) Naturalnie słodka, łagodna i bardzo aromatyczna. Idealna by pić ją bez dodatków, jak i odrobiną mleka. Już podczas mielenia ziaren czuć jej wyjątkowy aromat. Kocham ten moment. Wtedy wiem, że mam do czynienia z dobrej jakości kawą. 

  • Caffe Perfetto Origin Kuba Serrano – kawa o wyjątkowym smaku, małej kwaskowatości i bardzo charakterystycznym aromacie suszonych w dymie owoców tropikalnych. Przypadła do gustu w szczególności mojemu mężowi. Pyszna kawa o średnim stopniu wypalenia.

  • Caffe Perfetto Classico Vero – moja ulubiona kawa. To mieszanka czystej 100% arabiki, w skład której wchodzą najwyższej jakości ziarna z Indii, Kolumbii i z Gwatemali. Jest łagodna, bardzo dobrze zbalansowana, mało kwaskowa, a jednocześnie aromatyczna. Tu wyczujemy smak karmelu, orzechów, a nawet nutę wina.

  • Caffe Perfetto Italiano Ventuno – pyszna mieszanka 80 % Arabiki i 20 % Robusty. Dobrze zrównoważona, a jednocześnie wyrazista w smaku, bez kwaskowych akcentów, z intensywną nutą ciemnego karmelu. Idealna do przygotowania klasycznego espresso.

Polecamy. Po więcej informacji na temat kaw odsyłam na fanpage https://www.facebook.com/caffeperfettopl/

A jak przygotować prosty waniliowy sernik z mango?

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka M
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • około 1/3 szklanki puree z mango*

*wykorzystujemy gotowe kupne puree lub miksujemy pół mango (można opcjonalnie dodać niewielką ilość cukru pudru i soku z cytryny do smaku)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika warto włożyć małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą.

Spód blaszki (u mnie kwadratowa 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i ekstrakt waniliowy, krótko miksujemy.

Kolejno dodajemy 2-3 łyżki sera i mąkę ziemniaczaną, miksujemy do połączenia. Teraz dodajemy stopniowo resztę sera, cały czas miksując.

Serową masę wykładamy do przygotowanej formy. Wierzch polewamy naszym puree z mango tworząc różne esy floresy.

Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (krócej lub dłużej). Sernik powinien być lekko zarumieniony z wierzchu, a boki sernika powinny odchodzić od blaszki. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Następnie wyciągamy i zostawiamy go w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).

Smacznego

Moi drodzy,

wiem też, że czekacie na wyniki konkursu z Caffe Perfetto. Dlatego już dziś ogłoszę zwycięzcę. Dziękuję wszystkim za zgłoszenia i ciekawe odpowiedzi.

Zanim ogłoszę wyniki przypomnę tylko, że wybór jest ostateczny i proszę o zrozumienie intencji konkursu. To jest zabawa, zgłoszeń jest wiele (bardzo dużo na to czasu poświęcam, na czytanie i sprawdzanie czy spełniliście warunki zawarte w regulaminie), a wygrać mogła określona w regulaminie ilość osób. Bardzo Was proszę, aby nie pojawiały się jakieś pretensje itd. Staram się dla Was, aby konkursów było więcej (i tak też jest teraz pod koniec roku zabaw jest sporo), aby więcej osób miało uśmiech na twarzy. Pamiętajcie, to jest zabawa!

Nagrodę w postaci kawy wygrywa Pan Adrian K. (zwycięzca zostanie też powiadomiony w wiadomości prywatnej)

UWAGA!

Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz oświadczenia (zgodnego z Regulaminem Konkursów) na adres matleen@gazeta.pl (lub opcjonalnie w wiadomości prywatnej na FB). Jeśli wyłoniona w konkursie osoba nie poda w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

  1. Anna says:

    Wgląda super 🙂 i mam ochotę zrobić, ale jestem fanką serników jednak z jakimś spodem. Jakieś sugestie jaki spód? Kruchy czy np z rozdrobnionych herbatników z masłem?

Dodaj komentarz