Sernik z malinami – nasz ulubiony. Moi drodzy dziś polecam Wam pyszny sernik z malinami. Duża warstwa sera, maliny i kruche ciasto. Czy może być smaczniej? 🙂 My go uwielbiamy. Sernik ten najczęściej przygotowuje na różne spotkania rodzinne i święta. W sezonie wykorzystuję świeże owoce, teraz użyłam malin w syropie. Całość wyszła po prostu pyszna. To ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujcie.
Na Waszą prośbę – po zdjęciach na Instagramie – przepis podaję już dziś. Mam nadzieję, że mój sernik będzie Wam smakował 😀 Korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.
Składniki:
Na warstwę serową:
- 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości)
- 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła (należy je wcześniej wyjąć z lodówki)
- 0,5 szklanki cukru
- mała szczypta soli
- aromat waniliowy (można pominąć)
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- mała szczypta soli
- 100 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Dodatkowo:
- maliny z syropu (lub świeże owoce)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, w trakcie dodajemy jogurt. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją około godzinę w lodówce (lub krócej w zamrażalniku).
Dno formy (u mnie dziś 24×24 kwadratowa, ale można użyć innej np. tortownicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z masłem. Następnie dodajemy cukier, znów miksujemy. Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Gdzieś pod koniec dodajemy mąkę i aromat, miksujemy. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy.
Wyciągamy formę z lodówki. Na spód wykładamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy maliny (jeśli używamy malin z syropu należy je odsączyć). Wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoniach i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (można też ułożyć kratkę itd).
Tak przygotowane ciasto (sernik) wkładamy do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Wyjmujemy i studzimy. Gdy całkowicie ostygnie można zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego
Boski sernik
Dziękuję 🙂
Super połączenie smakowe…mam własne maliny ??
Polecam 😀
Super ciacho
czy można użyć mrożonych malin i jeśli tak to czy je wcześniej rozmrażać?
Przepraszam za późną odpowiedź. Tak, można użyć mrożonych. Jeśli ich nie rozmrażamy, to warto je obtoczyć uprzednio w delikatnie skrobi ziemniaczanej.