Tartaletki z kremem budyniowym i borówkami

Tartaletki z kremem budyniowym i borówkami  Witajcie moi drodzy 🙂 Święta już tuż tuż, a ja mam dla Was przepis na deser, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale też do codziennej kawy. Pyszne, kruche tartaletki, nadziane po brzegi kremem budyniowym. Kropką “nad i” są borówki i odrobina cukru pudru. Całość nie tylko doskonale się prezentuje, ale też wspaniale smakuje. Zwłaszcza jeśli obok postawicie sobie filiżankę pysznej kawy.

A jak kawa, to polecam wam moje nowe odkrycie – Caffe Perfetto Kamerun Santa – Blue Mountain. Naturalnie słodka, łagodna i bardzo aromatyczna. Idealna by pić ją bez dodatków, jak i odrobiną mleka. Już podczas mielenia ziaren czuć jej wyjątkowy aromat. Kocham ten moment. Wtedy wiem, że mam do czynienia z dobrej jakości kawą.

A dlaczego kawy od Caffee Perfetto? W Caffe Perfetto dba się o jakość i sprowadza najlepszej kategorii ziarna kawy, ręcznie zbierane i sortowane, wyłącznie od renomowanych dostawców lub bezpośrednio z plantacji. Przed wysyłką paczki do klienta ziarna kawy są świeżo palone metodą rzemieślniczą “slow roast” w tradycyjnym piecu bębnowym przez roast master’ow z dużym doświadczeniem. Ich wiedza i doświadczenie wyczuwalne są w każdej naszej filiżance.

Więcej dowiecie się tutaj:

Warto też zajrzeć na fanpage https://www.facebook.com/caffeperfettopl/

Przypominam Wam też, że wciąż trwa konkurs, w którym do wygrania jest kawa 500 g ziarnista Caffe Perfetto Kamerun Santa Blue Mountain. Zapraszam do udziału w konkursie. Szczegóły znajdziecie tutaj (klik).

A teraz czas na przepis na pyszne tartaletki z kremem budyniowym i borówkami. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Sprawdźcie sami.

Składniki:

Na tartaletki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 żółtka wiejskich jaj (to one dają kolor, przy sklepowych krem będzie bladszy)
  • 120 g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub 1 pełna łyżeczka budyniu (proszek)

Pozostałe składniki:

  • borówki i cukier puder do oprószenia tartaletek

Przygotowanie:

Kruche tartaletki:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 2 h w lodówce.

Foremki na tartaletki (8 szt) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wyklejamy nim foremki.

Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następie przykrywamy papierem i obciążamy fasolą.

Tartaletki pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy do zarumienienia.

Krem budyniowy:

Składniki na krem powinny mieć temperaturę pokojową. Zagotowujemy 400 ml mleka na małym ogniu. W tym czasie w misce miksujemy żółtka jaj z pozostałym mlekiem (100 ml), dwoma rodzajami cukru i oba rodzajami mąki.

Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy łyżką do powstania jednolitego gęstego budyniu. Garnek zdejmujemy z ognia.

Masę odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.

Kolejno miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce naszego budyniu, ciągle miksując aż do wyczerpania składników.

Krem przekładamy do szprycy i nadziewamy nim tartaletki.

Na wierzch każdej tartaletki układamy borówki i całość oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy z filiżanką dobrej kawy.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Dodaj komentarz