Waniliowe placuszki na maślance. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub deser (w zależności od dodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki 🙂 Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie 🙂 A teraz czas na przepis na waniliowe placuszki na maślance 🙂
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu*
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania – ulubione owoce (u mnie borówki) i cukier puder
*ilość zależy od tego jak słodkie placuszki lubicie
Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 1 jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy (przypomina gęstą masę naleśnikową).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron.
Podajemy oprószone cukrem pudrem z ulubionymi owocami. Polecam Wam wersję z borówkami. Choć moje dzieci lubią je jeść od tak bez dodatków.
Smacznego
Apetyczne placuszki 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Ależ bym zjadła takiego placuszka 🙂
Polecam 😀 Robi się je naprawdę prosto 😀