Waniliowe placuszki na maślance

Waniliowe placuszki na maślance. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub deser (w zależności od dodatków). U mnie dziś z borówkami. Nawet nie wiece jak mnie cieszy, że nasze borówkowe krzaczki tak obrodziły. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam borówki 🙂 Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie 🙂 A teraz czas na przepis na waniliowe placuszki na maślance 🙂

Składniki:

*ilość zależy od tego jak słodkie placuszki lubicie

Przygotowanie:

Do miski wlewamy szklankę maślanki, dodajemy 1 jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy (przypomina gęstą masę naleśnikową).

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wykładamy po łyżce masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron.

Podajemy oprószone cukrem pudrem z ulubionymi owocami. Polecam Wam wersję z borówkami. Choć moje dzieci lubią je jeść od tak bez dodatków.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi