Tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem
Lubicie proste ciasta? Taka właśnie jest moja tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem. Prosta i pyszna, bo czasem nie trzeba nic więcej 😉 Tarty pojawiają się u mnie zazwyczaj do popołudniowej kawy lub herbaty. Ta tarta łączy to co lubię najbardziej. Kruche ciasto i proste dodatki. Tu słodycz pianki i jabłek doskonale przełamuje pyszny malinowy dżem. Dla mnie połączenie idealnie. Spróbujcie i Wy 🙂
W przepisie użyłam pysznych, ekologicznych produktów Gron Balance.
Co wyróżnia produkty od Gron Balance?
Gron Balance to bogaty wybór produktów dla świadomych konsumentów, którzy poszukują ekologicznych oraz bezpiecznych produktów o przemyślanym składzie i wysokiej jakości. Wszystkie produkty z serii Gron Balance są tworzone z szacunku i troski – i wyselekcjonowane tak, aby dbać o zdrowie i wartości w bliskim nam otoczeniu. Dla zapewnienia najwyższej jakości, produkty powstają we współpracy z Duńskim Stowarzyszeniem Astmatyków i Alergików. W ofercie Gron Balance znajdziecie nie tylko doskonałe produkty spożywcze, ale też środki czystości, kosmetyki i środki higieny dla dzieci i dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 80 g masła
- 4 łyżki cukru pudru (około 50 g)
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody
Dodatkowo:
- 4 pełne łyżki ekologicznego dżemu malinowego Grøn Balance
- 4 białka jaj
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka ekologicznego soku z cytryny Grøn Balance
- 1-2 jabłka (u mnie 1 duże)
- mielony cynamon do posypania tarty
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy zimną wodę. Z ciasta formuje kulę.
Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Formę o średnicy 23-24 cm wylepiamy ciastem (można zostawić małe kawałki ciasta). Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia.
Spód wkładamy na 10 minut do piekarnika z obciążeniem. Ściągamy obciążenie.
Spód tarty smarujemy dżemem malinowym.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Układamy na naszym malinowym spodzie.
Białka dokładnie ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Znów chwilę miksujemy.
Naszą pianę z białek wylewamy na jabłka i malinowy spód.
Na wierzch można dodatkowo ułożyć małe łatki z ciasta. Kawałki ciasta wystarczy spłaszczyć w palcach i układać dowolnie na piance. Ten etap można pominąć.
Całość oprószamy cynamonem.
Tarte wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia w 180 stopniach.
Smacznego
Uwielbiam takie proste ciasta
🙂
Na pewno wypróbuję przepis, bo dżem malinowy kocham nad życie, pianka boska i te jabłka kuszą
Polecam 🙂