Tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem

Tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem

Lubicie proste ciasta? Taka właśnie jest moja tarta ze słodką pianką, jabłkami i malinowym dżemem. Prosta i pyszna, bo czasem nie trzeba nic więcej 😉 Tarty pojawiają się u mnie zazwyczaj do popołudniowej kawy lub herbaty. Ta tarta łączy to co lubię najbardziej. Kruche ciasto i proste dodatki. Tu słodycz pianki i jabłek doskonale przełamuje pyszny malinowy dżem. Dla mnie połączenie idealnie. Spróbujcie i Wy 🙂

W przepisie użyłam pysznych, ekologicznych produktów Gron Balance.

Co wyróżnia produkty od Gron Balance?

Gron Balance to bogaty wybór produktów dla świadomych konsumentów, którzy poszukują ekologicznych oraz bezpiecznych produktów o przemyślanym składzie i wysokiej jakości. Wszystkie produkty z serii Gron Balance są tworzone z szacunku i troski – i wyselekcjonowane tak, aby dbać o zdrowie i wartości w bliskim nam otoczeniu. Dla zapewnienia najwyższej jakości, produkty powstają we współpracy z Duńskim Stowarzyszeniem Astmatyków i Alergików. W ofercie Gron Balance znajdziecie nie tylko doskonałe produkty spożywcze, ale też środki czystości, kosmetyki i środki higieny dla dzieci i dorosłych. Więcej szczegółów na temat marki znajdziecie na stronie Grøn Balance i fanpage Grøn Balance – oryginalna duńska receptura

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (około 50 g)
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 4 pełne łyżki ekologicznego dżemu malinowego Grøn Balance
  • 4 białka jaj
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka ekologicznego soku z cytryny Grøn Balance
  • 1-2 jabłka (u mnie 1 duże)
  • mielony cynamon do posypania tarty

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy zimną wodę. Z ciasta formuje kulę.

Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 h.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Formę o średnicy 23-24 cm wylepiamy ciastem (można zostawić małe kawałki ciasta). Ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia.

Spód wkładamy na 10 minut do piekarnika z obciążeniem. Ściągamy obciążenie.

Spód tarty smarujemy dżemem malinowym.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Układamy na naszym malinowym spodzie.

Białka dokładnie ubijamy pod koniec wsypujemy cukier puder, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Znów chwilę miksujemy.

Naszą pianę z białek wylewamy na jabłka i malinowy spód.

Na wierzch można dodatkowo ułożyć małe łatki z ciasta. Kawałki ciasta wystarczy spłaszczyć w palcach i układać dowolnie na piance. Ten etap można pominąć.

Całość oprószamy cynamonem.

Tarte wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia w 180 stopniach.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi