Wiejska zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Wiejska zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad. Zapiekanka ziemniaczana to proste do zrobienia dania jednogarnkowe, które jest nie tylko smaczne, ale też i sycące. Mój mąż uwielbia zapiekanki z gotowanych ziemniaków. Taka wiejska zapiekanka to danie, które można szykować przez cały rok. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków jakie zostały nam z obiadu. Ja najczęściej robię takie zapiekanki po różnych przyjęciach i spotkaniach, gdy w lodówce zostają mi różne kawałki kiełbasy lub wędlin, a z dnia poprzedniego nadmiar ugotowanych ziemniaków. Moja zapiekanka z ziemniakami ma tylko kilka składników. Podstawą są oczywiście ziemniaki, dobra kiełbasa i ser. Tym razem wybrałam wyjątkowy ser z mleka koziego, który świetnie wzbogacił smak zapiekanki. Do tego niewielka ilość pieczarek i papryki. Całość wyszła przepyszna. Polecam 🙂

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki, u mnie z dnia poprzedniego*
  • 150 g ulubionej kiełbasy (u mnie drobiowa)
  • 2 jajka M
  • około 150 g sera – u mnie ser grecki z mleka koziego Kefalotiri**
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 5-6 pieczarek
  • 1 mała cebula lub 2-3 łyżki suszonej
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • do smaku: przyprawa do pizzy i zapiekanek, sól, czarny mielony pieprz

* u mnie około 8-9 sztuk, ale wykorzystujemy tyle ile mamy – w zależności od ilości robimy więcej lub mniej warstw zapiekanki

**Kefalotiri to twardy i słony ser o dość pikantnym smaku. Świetnie wzbogacił smak całej zapiekanki. Ten ser świetnie też smakuje w koreczkach itd. Możecie go nabyć w sklepie Greckie Rarytasy

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną.

Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Jeśli używamy świeżej cebuli również ją podsmażamy (drobno pokrojoną).

Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i doprawiamy wszystko pieprzem i solą.

Na dno wykładamy warstwę ziemniaków (można je pokroić w grubsze plastry lub rozdrobnić widelcem). Posypujemy je warstwą startego sera. Następnie oprószamy wszystko przyprawą do pizzy i zapiekanek. Teraz wykładamy część farszu z patelni, pokrojoną paprykę i suszoną cebulę.

Znów warstwa ziemniaków, ser, przyprawy, farsz itd. Na koniec mniejsza warstwa ziemniaków, reszta sera, posypujemy wszystko przyprawą i zalewamy całość jajkami ze śmietaną.

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół). Wszystko pieczemy około 35-40 minut (ja w połowie włączam termoobieg, ale nie jest to konieczne).

Zapiekankę podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.

Smacznego

*współpraca

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz