Szybkie roladki z pieczarkami i serem – imprezowa przekąska

Szybkie roladki z pieczarkami i serem – imprezowa przekąska

Szukacie szybkiej i pysznej przekąski na imprezę? Dziś polecam Wam roladki z pieczarkami i serem. Proste w przygotowaniu, pyszne, idealne na każdą okazję. Takie roladki śmiało możecie podać same lub w towarzystwie ulubionych domowych sosów. U mnie zawsze króluję sos czosnkowy i pikantny sos pomidorowy. Szybkie roladki z pieczarkami i serem doskonale smakują też w towarzystwie dobrze doprawionego barszczu. Koniecznie spróbujcie. Idealna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne.

Smaku roladką nadaje dobrze doprawiony ser podpuszczkowy. U mnie króluje ostatnio ser podpuszczkowy typu żuławskiego. Więcej o tych serach poniżej.

Jaki ser do roladek z pieczarkami?

Jaki ser najlepiej pasuje do szybkich roladek? Ja polecam Sery Zagrodowe Statkiewiczówka. Miałam ostatnio okazję spróbować ich różne rodzaje i muszę przyznać, że są przepyszne. Świetnie doprawione, doskonałe w smaku. Idealne jako dodatek do sałatek, przekąsek, a nawet na chleb. Takie sery śmiało można też podać na przyjęcia w formie tzw. deski z przekąskami.

W ofercie znajdziecie m.in.:

  • Ser Swołowiak
  • Ser dojrzewający (sprawdź dostępność na stronie)
  • Ser wędzony
  • Ser żuławski z dodatkami:
    • czarnuszka
    • czosnek niedźwiedzi
    • kozieradka
    • orzech włoski
    • suszona papryka
    • suszone pomidory, bazylia i czosnek

Polecam! Więcej informacji znajdziecie na stronie https://seryswolowo.pl/

Składniki:

  • 7-8 pieczarek
  • 40 g sera podpuszczkowego typu żuławskiego z czosnkiem niedźwiedzim Sery Zagrodowe Statkiewiczówka*
  • 1 pełna łyżka suszonej cebuli lub 1 mała cebula
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • białko do wysmarowania roladek
  • sezam do posypania

*można użyć innymi Sery Zagrodowe Statkiewiczówka z ulubionymi dodatkami, przyprawami

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół).

Na tarce na dużych oczkach ścieramy pieczarki. Do pieczarek ścieramy ser podpuszczkowy, dodajemy suszoną lub świeżą cebulę (świeżą należy wcześniej drobno pokroić i podsmażyć na maśle) i doprawiamy wszystko czarny mielonym pieprzem.

Składniki w misce mieszamy.

Rozwijamy ciasto francuskie. Nakładamy na nie farsz wzdłuż dłuższego boku.

Zwijamy ciasto w rolon.

Rolon kroimy na kawałki ostrym nożem.

Roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Każdą roladkę smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.

Blaszkę z roladkami wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Roladki pieczemy do ładnego zarumienienia. Pod koniec warto włączyć termoobieg.

Roladki podajemy same lub z ulubiony sosem, np. czosnkowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi