Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie)

Szybkie ciasto czekoladowe (na prawdziwej czekoladzie)

Lubicie czekoladowe słodkości? A szybkie i lekko wilgotne wypieki? Jeśli tak, to mój przepis na czekoladowe ciasto na pewno Wam się spodoba. Nie jest to wypiek z kakao. Do ciasta dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Szybkie ciasto czekoladowe to małe niebo na talerzu. Tak proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne. To ciasto z czekoladę najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Jeśli lubicie, to śmiało możecie je dodatkowo polać czekoladową polewą. Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak Wam smakowało.

Jak przygotować szybkie ciasto z czekoladą?

Przygotowanie szybkiego ciasta z czekoladą jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, dobrej jakości czekolada i chwila czasu. Czekoladę najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej. A potem bierzemy do ręki swój ulubiony mikser. Ja ostatnio nie mogę się rozstać z moim nowym czerwonym nabytkiem. Uwielbiam ten mały i poręczny mikser Russell Hobbs. I tak… mam też duży planetarny robot. Ale w mojej kuchni nie może też zabraknąć tradycyjnego miksera. A ten zachwyca i jakością i wyglądem. Jak zresztą każdy sprzęt firmy Russell Hobbs. W ofercie tej marki znajdziecie nie tylko świetne miksery, ale też czajniki russell hobbs, blendery, opiekacze czy ekspresy przelewowe. Russell Hobbs to jakość, której można zaufać. Ja bynajmniej jestem bardzo zadowolona z mojego miksera. Moja córeczka też uwielbia nim miksować 😉 I dlatego jak zawsze chętnie pomagała przy przygotowaniu ciasta. Bo przepis na to ciasto jest na tyle łatwy, że możecie śmiało je przygotować z dziećmi 🙂 Spróbujcie.

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g czekolady mlecznej – użyłam czekolady do wypieków 44% kakao (możecie też użyć np. czekoladę deserową lub inną z większą zawartością kakao, wówczas ciasto będzie ciemniejsze)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka klasy M
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lekko czubata łyżka groszków czekoladowych (opcjonalnie)

*Rada: Ciasto można dodatkowo polać czekoladową polewą

**Jajka powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Przygotowujemy składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Czekoladę mleczną (120 g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem mleka (miseczkę z połamaną czekoladą i mlekiem umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą, pamiętając aby dno miseczki nie dotykało tafli wody, całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien  być ustawiony na niewielki płomień). 

Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia (na czas przygotowania reszty składników).

W misce dokładnie miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym dokładnie miksujemy składniki). Kolejno dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, miksujemy wszystko do połączenia składników.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia.

Naszą czekoladową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.

Wierzch posypujemy kropelkami czekolady.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz