Szybkie roladki z pieczarkami i serem – imprezowa przekąska
Szukacie szybkiej i pysznej przekąski na imprezę? Dziś polecam Wam roladki z pieczarkami i serem. Proste w przygotowaniu, pyszne, idealne na każdą okazję. Takie roladki śmiało możecie podać same lub w towarzystwie ulubionych domowych sosów. U mnie zawsze króluję sos czosnkowy i pikantny sos pomidorowy. Szybkie roladki z pieczarkami i serem doskonale smakują też w towarzystwie dobrze doprawionego barszczu. Koniecznie spróbujcie. Idealna przekąska na imprezy i spotkania rodzinne.
Smaku roladką nadaje dobrze doprawiony ser podpuszczkowy. U mnie króluje ostatnio ser podpuszczkowy typu żuławskiego. Więcej o tych serach poniżej.
Jaki ser do roladek z pieczarkami?
Jaki ser najlepiej pasuje do szybkich roladek? Ja polecam Sery Zagrodowe Statkiewiczówka. Miałam ostatnio okazję spróbować ich różne rodzaje i muszę przyznać, że są przepyszne. Świetnie doprawione, doskonałe w smaku. Idealne jako dodatek do sałatek, przekąsek, a nawet na chleb. Takie sery śmiało można też podać na przyjęcia w formie tzw. deski z przekąskami.
W ofercie znajdziecie m.in.:
- Ser Swołowiak
- Ser dojrzewający (sprawdź dostępność na stronie)
- Ser wędzony
- Ser żuławski z dodatkami:
- czarnuszka
- czosnek niedźwiedzi
- kozieradka
- orzech włoski
- suszona papryka
- suszone pomidory, bazylia i czosnek
Polecam! Więcej informacji znajdziecie na stronie https://seryswolowo.pl/
Składniki:
- 7-8 pieczarek
- 40 g sera podpuszczkowego typu żuławskiego z czosnkiem niedźwiedzim Sery Zagrodowe Statkiewiczówka*
- 1 pełna łyżka suszonej cebuli lub 1 mała cebula
- czarny mielony pieprz do smaku
- 1 opakowania ciasta francuskiego XXL
- białko do wysmarowania roladek
- sezam do posypania
*można użyć innymi Sery Zagrodowe Statkiewiczówka z ulubionymi dodatkami, przyprawami
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół).
Na tarce na dużych oczkach ścieramy pieczarki. Do pieczarek ścieramy ser podpuszczkowy, dodajemy suszoną lub świeżą cebulę (świeżą należy wcześniej drobno pokroić i podsmażyć na maśle) i doprawiamy wszystko czarny mielonym pieprzem.
Składniki w misce mieszamy.
Rozwijamy ciasto francuskie. Nakładamy na nie farsz wzdłuż dłuższego boku.
Zwijamy ciasto w rolon.
Rolon kroimy na kawałki ostrym nożem.
Roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Każdą roladkę smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Blaszkę z roladkami wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Roladki pieczemy do ładnego zarumienienia. Pod koniec warto włączyć termoobieg.
Roladki podajemy same lub z ulubiony sosem, np. czosnkowym.
Smacznego
Lubię takie przekąski i serki
Polecam 🙂
Świetny przepis. Wypróbuję
Polecam 🙂