Szybkie ciasteczka na żółtkach Przy świątecznych wypiekach często zostają mi same żółtka lub białka. Z białek można zrobić bezę lub kokosanki. A co z żółtkami? Pomysłów na ich wykorzystanie jest oczywiście kilka 😉 Ja dziś polecam Wam szybkie ciasteczka na żółtkach. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci je bardzo lubią. Ciasteczka zrobiłam zarówno w wersji lekko pomarańczowej, jak i cytrynowej. Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 2 żółtka jaj
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 70 g masła extra OSM Radomsko
- 1 pełna łyżka cukru ze skórką pomarańczową lub cytrynową Delecta (ja robiłam i w takiej i takiej wersji)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka jaj, cukier puder i wybrany cukier ze skórką pomarańczową lub cytrynową. Na koniec dodajemy posiekane masło i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby podczas zagniatania dodajemy więcej mąki (najlepiej sypać ją na rękę, a nie bezpośrednio do ciasta).
Ciasto rozwałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty – u nas gwiazdki.
Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka do lekkiego zarumienienia (około 12 minut, ciasteczka należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej).
Czekamy aż ciasteczka przestygną i zdejmujemy je z blaszki.
Smacznego