Makowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście) Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Tym razem coś dla wielbicieli ciast z makiem i owocami. Makowiec z wiśniami i budyniową pianką w kruchym cieście. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Wiśnie doskonale komponują się z makiem. My uwielbiamy takie połączenia. To moje kolejne ciasto na tegoroczne święta, choć taki makowiec śmiało można przygotować też na inne okazje. Spróbujcie.
Moi drodzy, korzystając z okazji życzę Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt.
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
Budyniowa pianka:
- 4 białka jaj
- niepełne 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Warstwa makowa:
- 850 g masy makowej (domowej (klik) lub z gotowej dobrej jakości)*
- 2 białka jaj
Dodatkowo:
- 1 puszka wiśni z syropu Leśne Skarby
Przygotowanie:
Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Spód formy wykładamy 2/3 ciasta. Resztę ciasta (około 1/3) oraz blaszkę z wyłożonym spodem wkładamy do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ubijamy 2 biała jaj (nie musi być dokładnie) i mieszamy z masą makową (np. widelcem). Wyciągamy formę z lodówki i nakładamy naszą masę makową na ciasto. Na wierzch wykładamy wiśnie (odsączone z syropu).
Następnie miksujemy 4 białka, cukier i budyń – masa powinna lekko się powiększyć i napuszyć. Wylewamy ją ostrożnie na warstwę makową.
Wyciągamy resztę ciasta, odrywamy małe kawałki i w palcach zgniatamy tworząc cienkie łatki, które układamy na wierzchu ciasta z małymi odstępami.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy Pieczemy około 55-60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto.
Uwaga! Makowiec z wiśniami kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu, ja zrobiłam to wcześniej, aby pokazać Wam jak wygląda. Ale ciasto powinno być całkowicie zimne (masa będzie wówczas bardziej zwarta).
Smacznego