Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej.
Zanim zaczniesz smażyć ryby… Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam.
Składniki:
- płaty lub polędwice z mintaja
- jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryby należy wcześniej rozmrozić (ja zostawiam na noc).
Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około szczypty na każdy płat). Płaty dzielimy na pół.
Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego talerza wbijamy jajka. Jajka doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Rozbełtujemy je widelcem.
Każdy kawałek ryby maczamy najpierw w mące (strzepujemy nadmiar), następnie w jajka i na koniec w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoto z obu stron.
Gotowe!
Smacznego
Czemu podczas smażenia płatów mintaja rozpadają się one na patelni?
Najczęściej ryba się rozpada podczas smażenia, jeśli jest zbyt mokra, za szybko była rozmrażania itd.
Jak ryba była rozmrażana? Czy dłużej przez noc?