Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej.
Zanim zaczniesz smażyć ryby… Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam.
Składniki:
- płaty lub polędwice z mintaja
- jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryby należy wcześniej rozmrozić (ja zostawiam na noc).
Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około szczypty na każdy płat). Płaty dzielimy na pół.
Szykujemy 3 głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, do trzeciego talerza wbijamy jajka. Jajka doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i przyprawą do ryb. Rozbełtujemy je widelcem.
Każdy kawałek ryby maczamy najpierw w mące (strzepujemy nadmiar), następnie w jajka i na koniec w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoto z obu stron.
Gotowe!
Smacznego