Szakszuka po polsku Szakszuka, to jedno z moich ulubionych śniadań. Ciepłe, szybkie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dziś polecam wam szakszuke po polsku. Tu nie ma papryki i tradycyjnych przypraw. W tej szakszułce jednak nie brakuje składników i smaku. Są pieczarki, szczypiorek, cebula i pyszny ser podpuszczkowy z czubrycą. Całość wyszła idealnie. Tak prosto, a tak pysznie. Spróbujcie.
Lubicie sery? Ja uwielbiam. Dlatego polecam wam zajrzeć i zapoznać się z ofertą Sery Paszkowscy. Pyszne sery z niepasteryzowanego mleka krowiego. W ofercie znajdziecie m.in.
- Tykocinek, czyli świeży ser podpuszczkowy naturalny lub z ziołami;
- sery sałatkowe z mieszanką ziół lub bez dodatków;
- popularny Labneh;
- wyjątkowe słodkie serduszka, czyli twarożki deserowe z prażonymi orzechami włoskimi, daktylami, rodzynkami, żurawiną w karmelowej galaretce z dodatkiem miodu z mniszka.
Brzmi pysznie, prawda? I tak jest
do tego swojskie, ręcznie robione masło… Cudo
Polecam Wam tak zajrzeć i poznać całą ofertę Sery Paszkowscy.
Składniki:
- 1 pomidor
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 2 pieczarki
- grubszy plaster sera Tykocinek z czubrycą Sery Paszkowscy
- 0,5 małej cebuli
- 1 płaska łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Smażmy jeszcze z minutę i dodajemy passatę. Doprawiamy całość solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i smażmy jeszcze z 1-2 minuty.
Lekko odsuwamy składniki łyżką robiąc miejsce na jajka. Wbijamy jajka. Po chwili przykrywamy patelnię pokrywką. Kiedy białko zaczyna się ścinać (żółtko ma być płynne) dodajemy pokrojony w kostkę ser i jeszcze chwilę smażmy pod przykryciem. Zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy od razu.
Smacznego
Uwielbiam 🙂 Mniam 🙂