Prosta domowa pizza i szybki sos czosnkowo-ziołowy
Składniki:
Na pizza:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- kilka małych pieczarek
- 1 mały ogórek konserwowy
- ulubiona wędlina – u nas drobiowa
- łyżka suszonej cebuli
- na spód: sos pomidorowy, passata lub ketchup
Na sos czosnkowo-ziołowy:
- 4 łyżki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
- 2 łyżki majonezu kieleckiego WSP Społem
- szczypta suszonej bazylii (lub inne ulubione zioła)
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Sos przygotowujemy wcześniej i odstawiamy w zimne miejsce. Wówczas będzie miał lepszy, bardziej wyrazisty smak. Mieszamy śmietanę, majonez,zioła, starty na drobnej tarce czosnek i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Drożdże wkruszamy do ciepłej wody, dodajemy cukier i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, sól, oliwę z oliwek i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej oliwą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę).
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier delikatnnei smarujemy oliwą lub olejem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę i ugniatamy na kształt pizzy (najlepiej ręką którą rozsmarowaliśmy olej na papierze).
Spód smarujemy sosem pomidorowym, passatą lub ketchupem. Lekko posypujemy startym serem. Następnie nakładamy pozostałe składniki. Wszystko posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ilości/rodzaju dodatków. Pizze należy obserwować. U mnie około 8-10 minut.
Gotową pizze podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas domowy sos czosnkowo-ziołowy, ketchup i amerykański sos kielecki (mój mąż go bardzo lubi).
Smacznego
Pychotka ? pysznie , i domowo ??
Pyszna pizza
Polecam spróbować 🙂